Felhívás!

Az elöljáró újabb mandátumra pályázik

Az elöljáró újabb mandátumra pályázik

Dombora Lehel-Lajos, Réty község polgármestere első mandátuma végén jár, lapunk kérdéseire pedig elmondta, idén mindenképpen megméretkezik az elöljárói tisztségért zajló választásokon, hiszen indulásakor nagy tervekkel vágott neki a kihívásnak, ám menet közben rá kellett jönnie, hogy a közigazgatásban számtalan akadály lopja az időt: a bürokrácia miatt igazán nagy kaliberű beruházásokat nem lehet az elejétől a végéig kivitelezni egyetlen mandátum alatt. Tervből számtalan van, és „papíron előkészített” munkálatokból is, így mindenképpen folytatná tevékenységét.

– Első mandátuma alatt milyen megvalósításokat sikerült kivitelezni, melyekre büszke?

– A romániai bürokrácia miatt nagyon nehéz egyetlen mandátum alatt a nulláról kivitelezni, megvalósítani egy méretes tervet. Ennek ellenére számos jelentős megvalósításra vagyok büszke, ezeket csapatmunkával sikerült elérni, és persze volt olyan „dédelgetett” terv is – például a rétyi ravatalozó esetében –, amit rengeteg, sokszor egyszemélyes munkával „élesztettünk fel”. Mandátumom közepén jöttem rá, hogy még egynek neki kell fogni, hogy megvalósítsam a terveimet, ellenkező esetben a megálmodott fejlesztések, kivitelezendő munkálatok papíron maradnak. Legutóbb nem volt ellenjelöltem, ha idén kerülne, állok elébe a megmérettetésnek.

Megújult a rétyi kultúrház

– Büszke vagyok a rétyi kultúrház felújítására, amelyről az elején azt hittük, hogy meghalt projekt, ám menet közben sikerült „feléleszteni”. Az elődöm kezdte el a munkálat előkészítését, ám a bukaresti Colectiv tragédia tükrében változó szabályozások miatt le kellett állítani a munkálatokat. Nem tudtuk, hogyan tovább, végül mindent újra kellett tervezni. Az utolsó pofon az volt, amikor tavalyelőtt teljesen új licitet is ki kellett írni a munkálatokra. Szerencsére ugyanaz a munkavállaló jelentkezett, és nyerte meg a licitet, mint aki elkezdte az első fázist.

Tavaly év végére sikerült befejezni a felújítást, néhány simítás, felülellenőrzések az illetékesek részéről, és a hivatalos átadásra is sor kerülhet. Arra fölöttébb büszke vagyok, hogy időközben – az említett hercehurcák, újratervezés alatt – egy uniós, vidékfejlesztési pályázatot nyertünk (majdnem 200 ezer euró értékben) a rétyi kultúrotthon felszerelésére: több száz széket, hang-, fénytechnikát, légkondicionálót vásárolhattunk, de a zeneterem felszerelését is felújítottuk, a fúvószenekar új hangszerekkel, egyenruhával gyarapodott a pályázatnak köszönhetően. Ez volt az első igazi sikerélményem, hiszen ezt mi találtuk ki, és mi is kiviteleztük. Az egerpataki főút, a 25-ös községi út első két kilométerének a felújításának terveit ugyan örököltem, már licit fázisban vettem át elődömtől, de ez jó lecke volt, hiszen sokat tanultam a munkálatok alatt.

Továbbá ekkor született meg az ötlet – később pedig a kormány részéről finanszírozási szerződést is sikerült megkötni – az elmúlt évek legnagyobb beruházására Rétyen. Több mint 2 millió eurós projektről van szó: ennek befejezése érdekében különösképpen szeretném folytatni a településvezetést. A munkálatok során az Egerpatak–Szacsva útszakaszt aszfaltoznánk le, illetve Szacsvám a belterületet is, hiszen eddig itt soha nem volt aszfalt. De ugyanide tartozik a bitai bekötőút felújítása, illetve egy vadonatúj híd építése Bitánál. A felsoroltakkal tavaly ősszel már építkezési engedély fázisba kerültünk, minden jóváhagyással rendelkezünk, és versenytárgyalásra is sor került, de sajnos csak egy cég tett árajánlatot, és az is elfogadhatatlannak minősült. Januárban újra kiírtuk a licitet, önköltségből 1,5 millió lejjel emeltünk az értékén, figyelembe véve a beruházás fontosságát elsősorban a szacsvai és a bitai lakosság szemszögéből (az építőiparban beállt minimálbéremelések tükrében), így nagy reményeket fűzünk a második versenytárgyaláshoz. Tavasszal neki is foghatunk a munkáknak, ha kerül kivitelező.

Új játszótereket vásároltak

– Új, modern, Finnországból érkezett játszótereket is vásároltunk, szereltünk fel Rétyen, Bitán, Egerpatakon. Szacsván a régi iskolát bontanánk el idén, és ide alakítanánk ki egy kis parkot, továbbá Szacsván az aszfaltozás előtt kötelező módon lefektetjük a víz- és csatornahálózatot (egyelőre működésképtelenül, de így tudjuk megvédeni az új aszfaltréteget a későbbi átvágásoktól). A tűzoltóautó vásárlása, a tűzoltószertár felújítása, az önkéntes tűzoltóalakulat „újraélesztése”, felszerelése, de új erőgép vásárlása is gyarapítja a megvalósítások lajstromát. Sokat dolgoztuk és fektettünk be középületeink és közterületeink karbantartásába, felújításába, zöldövezeteink és köztereink szépítésébe, rendben tartásába.

Nem elhanyagolható az egyházak számára biztosított támogatás sem, mely által nagyobb felújítási munkálatokat is meg tudtak valósítani, melyek közül talán a komollói kultúrotthon számára biztosított támogatás a leglátványosabb, továbbá komoly erőfeszítést igényelt a civil szféra – ifjúsági, sport és kulturális egyesületeink számára biztosított támogatás is.

– Ha újra megválasztják, milyen prioritásokkal lendül munkába?

– Konkrét prioritások vannak nemcsak részemről, hanem a tanács részéről is – és itt megjegyezném, hogy nagyon jó az együttműködés a testület és a hivatal közt. Aláírt szerződésünk, kiadott építkezési engedélyünk van a Rétyen áthaladó országút melletti sáncok, járdák létesítésére. A munkálatot a megyei útügy nyerte meg, minden megvan rá, csak az időjárás kell, hogy kedvezzen. De emellé társul a Szacsva-Bita útszakasz felújítása is, továbbá ravatalozók terén le vagyunk maradva, itt is folyamatosan dolgoztunk. A rétyi ravatalozónak a helyzete rengeteg munkát igényelt, már meglévő elemeket kellett lebontanunk – ezért szidtak is szaporán egyesek – a tereprendezés viszont szükséges volt az engedélyek megszerzéséhez. Teljesen a nulláról indultunk, és tavaly novemberben építkezési engedélyt válthattunk ki, illetve a kivitelező is megkerült, ennek is nekifoghatunk hamarosan. De zajlik még három (Komolló, Egerpatak, Bita) ravatalozó építésének előkészülete is. Továbbá elő van készítve Egerpatak és Szacsva víz- és csatornahálózatának terve is: egy uniós pályázatra készítettük elő, de időnap előtt elfogyott a pénz. Azóta iparkodunk finanszírozást keresni erre is. A község közvagyonának telekkönyvezése, tisztázása is rengeteg időt, és energiát emésztett fel, de megérte, mert értékes területeket sikerült rendberakni, bizonyos esetekben visszaszerezni.

Fokozatosan készültek és készülnek tervek a mellékutcák aszfaltozására, ebből Rétyen kettőt már tavasszal elkezdhetünk. De a rétyi hétvégi házak környékére is készítettünk vízhálózatra vonatkozó bővítési terveket, a víz- és csatornahálózatunkat folyamatosan javítjuk, fejlesztjük, habár ezen a téren még sok a tennivaló.

Pezsgő közösségi élet

„Hiába beszélünk egy település infrastruktúrájáról, építhetünk bármit, ha nincs akinek! Hiába a méretes kultúrotthon, ha nincs, aki belakja. Szerencsére az említettek Rétyen nem jelentenek gondot – vallja a település polgármestere, aki a faluban zajló aktív közösségi életet méltatta.

– Felnézek a saját községemre ilyen szempontból, hiszen nagyon aktív közösségi élet zajlik mind kulturális, mind művészi, egyházi, ifjúsági és sport szinten. Említhetném a nagy hagyománnyal rendelkező fúvószenekart, de színjátszó körök is működnek Rétyen és Komollón, nagyon jól működő nőszövetségek jöttek létre az egyházak mellett, tűzoltócsapatunk, focicsapatunk van, tevékeny ifjúsági egyesület működik – és ennek lehet érezni a hangulatát a közösségben. Nagyon fontos egy település életében a közösségi élet pezsgése: véleményem szerint a rétyi áldott állapot nagyban köszönhető a fúvószenekarnak, amely által az emberek megszokták, hogy miből áll egy megélt közösségi élet, és nem elszigetelten élik az életüket a faluban – avatott be Dombora Lehel-Lajos polgármester.

Kifejtette, számtalan kezdeményezéssel, megkereséssel fordulnak a településvezetéshez a polgárok, éppen ezért minden kezdeményezésnek lehetőséget biztosítanak, és mióta a költségvetés megengedi, pár éve komolyan megemelték a támogatási alapot a községben.

Hozzászólások