Almással közös vízszolgáltató

Almással közös vízszolgáltató

Jénáki Csongor polgármesterrel népszámlálásról, megvalósításokról és további tervekről beszélgettünk.

A rra biztatok mindenkit, vegyen részt a népszámlálás önkitöltési szakaszában, amennyiben segítségre van szükségük, forduljanak az önkormányzatnál bizalommal Lukács Renátához – hívta fel a figyelmet már a beszélgetés elején az elöljáró, majd a település zászlajáról beszélt. Márciusban ugyanis a kormány hivatalosította Lemhény zászlaját, amelyre végre a több mint tíz éve jóváhagyott címer is rákerülhetett – nyugtázta Jénáki.

Hirdetés
Hirdetés

– A vízszintesen kettéosztott zászló felső, kék mezejében románul, alsó, zöld mezejében pedig magyarul jelenik meg a település neve. A zászló közepén a település címere látható, rajta a határt szimbolizáló hármas halom felett egy fekete, arany csőrű, stilizált turulmadár, a címer alsó felében pedig a vizet jelképező kék mezőben egy arany malomkerék emlékeztet a településen egykor működő vízimalmokra – ismertette a zászlót, illetve a településcímer szimbólumait.

Az idei tevékenysége kapcsán elmondta, az esetek zömében folytatják a tavaly elkezdett munkálatokat.
– A kivitelező ígérete szerint folytatják a PNDL2 nevet viselő országos fejlesztési program keretében nyertes pályázat támogatásával az alsólemhényi Alszeg és Kismező utcák, illetve a felsőlemhényi 2B jelzésű községi út korszerűsítését. A Szent Mihály-hegyi, római katolikus, barokk műemlék templom felújításán már több mint két hónapja ismét munkához láttak.

A Szent Mihály-hegy kapcsán az elöljáró a templom felé vezető utat szegélyező jegenyefák kivágása kapcsán megjegyezte:

– Az útszakaszt övező fáknak eszmei értéke volt mindannyiunk számára. Azonban 44 éve ültették azokat, ágaik részben elszáradtak, így balesetveszélyessé váltak. Ugyanakkor tervben van az út rehabilitálása is, ezért is szükség volt az elöregedett fák eltávolítására – részletezte. Hozzátette, a kivágott jegenyefákat liciten értékesítették, és a bejövő összeget a Felsőlemhényből a műemlék templom felé vezető út tört kővel való burkolására fordítják.

Dolgoznak a Toró-üzlettől a nyujtódi kijárat irányába, az országút mentén a járda és korszerű vízelvezető árok elkészítésén. Jó ütemben haladnak a munkával, a jelek szerint hamarosan átvehetik azt, nyugtázta. A Veresvíz felé vezető „senki útjának” felújítása is folytatódik. Tavaly alapozták a mintegy 700 méter hosszú útszakaszt, múlt hónapban elhelyezték az átereszeket, és amint tavaszira fordul az időjárás, aszfaltburkolat kerül az említett útra.

A helyreállítási alaphoz (PNRR) az egykori tanácsépület felújítására nyújtottak be pályázatot.

– Felújítanánk az épületegyüttest, ám önerőből erre nincs lehetőségünk. Oda van bejegyezve a marhatartó egyesület, ott található az önkormányzathoz tartozó géppark, illetve a munkások főhadiszállása, egy állatorvosi rendelő. Ám a felújítás esetén további rendeltetést is kapna, ezért bízunk a pozitív elbírálásban”– magyarázta. Említettük legutóbb a PNDL3-néven is futó Anghel Saligny Országos Fejlesztési Programhoz benyújtott, szennyvízcsatorna-hálózat bővítését, illetve mintegy két kilométer út aszfaltozását célzó pályázatokat. „Ugyanezen program keretében a metropolisz-övezeten belül a gázhálózat-bővítést is megcélozzuk”.

A tanács épületében levő orvosi rendelő felújítását célzó pályázat is elbírálásra vár, és egy mintegy öt kilométer hosszú útszakasz korszerűsítése is tervben van, ehhez a megfelelő kiírást várja az önkormányzat csapata. Legutóbb a víztározó kapacitásának növeléséről is szólt a polgármester, azonban erre nem biztos, hogy szükség lesz.

– Szakemberek megállapították, hogy a kutakban elegendő víz található. Ezeket azonban ki kell takarítani, illetve nagyobb kapacitású pumpára van szükség ahhoz, hogy nyáron, az öntözési szezonban is elegendő legyen a vízellátás a lakosság számára. Tavasszal szakcéggel tisztíttatjuk ki a két kutat, illetve a villamosenergia-szolgáltatónál benyújtottuk a kérést egy háromfázisú hálózatbővítéshez, ami a vízhozam növeléséhez szükséges pumpa beüzemelésének feltétele.

Időközben Lemhény Almással közös vízszolgáltatót hozott létre. Amint a szükséges jogi lépések megtörténnek, az ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózat működtetését ez a szolgáltató végzi majd.

– Amint azt korábban említettem, ez a lépés a Közhasznú Szolgáltatásokat Szabályozó Ügynökség (ANRSC) felszólítását követően vált szükségessé, és a lemhényi tanács emellett döntött, ahelyett, hogy az említett szolgáltatást egy hivatásos szakhatóságnak adjuk ki, mert így esélyünk van a vízárakat alacsonyabban tartani.

A helyi önkéntes tűzoltó-alakulat felszerelésének korszerűsítésére a megyei önkormányzatnál pályáznának, ahogy a felsőlemhényi a régi óvodaépületben létesítendő ifjúsági ház kialakítására is. Az említettek mellett a tanácsépület felújítása is cél, ahogy a villanyhálózat-bővítés is. Az alsólemhényi kultúrotthon idén megújult, a felsőlemhényi orvosi rendelő is elkészült, amelyet az utolsó simítások elvégzése után átadhatják a háziorvosnak.

A mezei utak földgyaluval való elegyengetése hamarosan megtörténik, emellett a településen is több mellékutca javítása tervben van. Elektromos iskolabuszra pályáznak, a közeljövőben ennek megfelelően egy elektromos töltőállomás létesítését is megcélozzák, hiszen ez a jövő. Az alsólemhényi iskolaépület felújítása még mindig nem fejeződött be.

– Sikertelenül próbáltuk felvenni a kapcsolatot a volt kivitelező céggel, annak nyoma veszett. Elküldtük a szerződés-felbontáshoz szükséges levelet, amennyiben erre sem kapunk választ, egyoldalúan szerződést bontunk és az utolsó simításokat magunk végezzük el.”– mondta, majd befejezésül a járványhelyzet miatt korábban meghiúsult utcagyűlésekről szólt. – A közeljövőben megtartjuk ezeket – ígérte.

Hozzászólások