Felhívás!

A tizenhatodik Septemberfest

A tizenhatodik Septemberfest

Három napon át tartott az Aporok szülőfalujában, Torján a dínomdánom, ahol ismét megrendezték a Septemberfestre keresztelt falunapot. A rendezvény programja nagyon színes volt, a munkalovak erőpróbájától a családias hangulatú nemzetközi főzőversenyig, minden szerepelt benne.

Erős paripák versenye

A helybeli Kovács Gábor idén már másodszor hozta tető alá a munkalovak erőversenyét, amit pénteken tartottak a nagyközség sportpályáján. Tekintélyes méretű, hidegvérű lovak, súlyra kisebb, de az erdőlés során megedződött lovacskák szálltak versenybe, és annak ellenére, hogy munkanap zajlott a verseny, mégis szép számú kíváncsiskodó verődött össze, akik a lelátókról vagy a pálya széléről biztatták a kedvenceiket. Fél füllel elcsíptük, hogy fogadnak is az emberek, akik beszédéből kivettük azt a palástolatlan büszkeséget is, ahogy a kedvenceik jó tulajdonságait ecsetelték. A versenyhez nagy pluszt tett hozzá Bajkó Tibor lovas-szakkommentátor is, aki a laikusok számára hasznos információkkal szolgált a verseny menetéről. Szigorú szabályzat jellemezte a megmérettetést, a trágár beszédért kizárás járt (egy csapat fejezte be így idejekorán a futamot a Fennvaló nem éppen helyénvaló emlegetéséért), és abban az esetben is búcsút inthettek volna, amennyiben a lovakat bármilyen eszközzel ösztökélik. Szerencsére erre nem került sor, így az egyes és kettes fogatok versenye – amelyek nehéz és könnyű kategóriában mérték össze erejüket – rendkívül jó hangulatban zárult. A versenyzőknek szánelőn 3,5, illetve 1 köbméter fát kellett 4, valamint 3 percen belül vontatniuk, a zsűri a megtett távot értékelte. Tombolát is lehetett vásárolni, a szervezők pónilovat, mangalicát, kecskét és bárányt sorsoltak ki a szerencsések között. A nap folyamán még volt lovas bemutató, Farkaslakáról érkeztek a kaszkadőrök, és favágóversenyt is rendeztek.
Bajkó Tibor érdeklődésünkre elmondta: nagy sikernek örvendenek mindenfelé ezek a versenyek, úgy véli, nem ártana egy székelyföldi bajnokságot tető alá hozni.

Agrárkiállítás, nagykorúsítás

Szombaton beindult a szórakoztató gépezet, sajtós legyen a talpán, aki minden programnál tudott lőni egy fényképet, hiszen már reggel átadták a Kicsid Antal-iskola felújított B-épületét, majd következett az újszülöttek áldása, a nagykorúsítás és a Torjáért díj kiosztása, miközben javában zajlott a főzőverseny és a hivatalban közszemlére helyezett helyi terményekre is rá lehetett csodálkozni. Idén 49 újszülöttet áldottak meg a református és katolikus egyház képviselői, a kultúrotthon zsúfolásig telt termében pedig 40 fiatalt fogadtak be a község felnőtteinek sorába.

Idén három fiatal kapott Torjáért díjat: Zölde Adorján autóversenyző, Baláska Etele futballista és Pethő Sándor fafaragó vette át az elismerést Daragus Attila polgármestertől.

Főzőverseny és óriáspuliszka

A nemzetközi főzőverseny szokás szerint az iskola kertjében volt megszervezve, 13 helybeli és külföldi csapat tagjai forgatták a fakanalat. A torjaiak asztalánál Porkoláb Ferencet kérdeztük, hogy mi került az üstjükbe. „Ez egy túrkálós vaddisznó volt, amely megkeserítette a gazdálkodók életét, vétkezett, így meg lett büntetve. Lövés után megpotyoltuk a hátát, hogy poronyóbb legyen a húsa. Bár kétéves, csitri gyermek volt, üstbe került, fel lett áldozva, hogy a pityókatermelőket is tudjuk kicsit megengesztelni. A vadnak az illatát fűszerekkel és gulyáskrémekkel üttettük nyakon némi fokhagyma és bors társaságában, mert mi a székely ízeket szeretjük” – magyarázta.

Az Egerből érkezett Molnár Judit elmondta, főételként egy vörösboros marhapofát készítettek kapros-túrós nokedlivel, desszertként pedig mákos palacsintát kínáltak erdeigyümölcs-öntettel. Az étkeket Komlósi Mihály, a Vitézi Rend kulturális székkapitánya és Bene László lemhényi mesterszakács, az Erdélyi Fehérasztal Lovagrend tagja bírálta el, de a barátság jegyében, így minden csapat díjban részesült.
Nem maradt el a 2008-ban világrekorder feltűrt túróspuliszka egy „parányi”, 60 méteres részletének az elkészítése sem. Asszonyok és férfiak serege tűrte a különlegességet, a készítését pedig maga a polgármester ellenőrizte, humoros beszólásokkal „fűszerezve” a munkafolyamatot.
A három nap során az egészségügyi felügyeletet a Salvatore Egyesület önkéntesei látták el, ottlétünk során „élesben” is láttuk, amint egy gyengélkedőt istápolnak.

Mária-búcsú: táplálék a léleknek is

Míg szombaton a testi örömöknek hódoltak a helybeliek és a kilenc magyarországi településről – Bálványosról, Csokonyavisontáról, Egerből, Gádorosról, Győrből, Kaposvárról, Keszthelyről, Szegedről és Miskolcról – érkezett vendégek, addig vasárnap lelkiekben is lehetett töltődni, hiszen Mária-búcsút tartottak. A környék papságának közreműködésével zajló szentmise főszónoka Ft. Vargha Béla kézdi-orbai­széki esperes volt.

A hívek a Musát Gyula vezényletével vonuló zágoni ifjúsági fúvószenekarral az élen, a kaposvári huszárok kíséretében, szépen feldíszített szekereken vonultak a templomhoz. A szentmise végén Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának részéről Balogh Attila Márton konzul tolmácsolta Tóth László főkonzul torjaiaknak szánt üzenetét, Daragus Attila polgármester és Hatos Mihály altorjai plébános pedig mindazok számára köszönetet mondott, akik hozzájárultak a falunapok sikeréhez.

Tuning-gépek, koncertek, tombola

Amint azt beharangoztuk, a falunapon tombolát is húztak, a fődíjat – egy székelykaput – Pethő Sándor faragó ajánlotta fel, a szerencse Orosz Helga valáli kislánynak kedvezett.

A sportpályán Zölde Adorján autóversenyző tuning-bemutatót hozott tető alá, főleg optikailag „megdolgozott” járművekre lehetett rácsodálkozni, a felhozatal Trabanttól BMW-ig tartott.


Természetesen nem maradtak el a koncertek sem, a három nap során a Platinum együttes, a Betli Duó, L. L. Junior, a 4S Street, Kocsis Janika és a V-Tech szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a népünnepély végére tűzijáték tett pontot.

Hozzászólások