Felhívás!

A szennyvízcsatorna-rendszer kialakítása a legfontosabb

A szennyvízcsatorna-rendszer kialakítása a legfontosabb

Balogh Tibor polgármesterrel beszélgettünk az elmúlt évben folytatott munkálatokról, illetve folyamatban lévő megvalósításokról, jövőbeli tervekről és a helyhatósági választásokról. Utóbbi kapcsán megjegyezte, idén is indulni készül, mert bízik benne, hogy a közösség értekeli a lelkes munkáját.

– Milyen változások történtek az elmúlt egy évben Kézdiszentléleken, illetve milyen megvalósítások vannak folyamatban?

– Rengeteg munka van a hátunk mögött, azonban a bürokráciának köszönhetően nem mindeniknek érett be a gyümölcse. Ennek ellenére sikerült megvalósítani jó pár dolgot. Például befejeztük a kiskászoni és a kővári útszakaszok egy részének az aszfaltozását. Aztán a megyei tanácsnak volt egy 25 ezer lejes kiírása kultúrház-javításra, és ezt kihasználva javítottunk a kézdiszentléleki kultúrotthonban, emellett a kézdiszárazpataki kultúrházat is nagyrészt felújítottuk. A székek és a konyharész kialakítása maradt hátra, de év elején ezt is szeretnék befejezni és átadni a közösség számára. Felavattuk a kézdikővári iskolát is, ahol tetőteret alakítottunk ki. Jelenleg a kultúrház egyik mellékszárnyában működik az óvoda és az iskola, amelyet szeretnénk felvinni a központba, kihasználva a tetőteret, így együtt lehetnének a kővári gyerekek.

– A polgármesteri hivatal mellett is öntöttek egy kétszáz méteres aszfaltszőnyeget…

– Igen, ez köti össze a megyei és a nemzetközi utat, ami a gépkocsi-közlekedés javára vált. Az aszfaltozást szeretnénk folytatni az egykori kollektív utcájában, illetve a Perkő alatti részt összekötve, az új hídon keresztül a nemzetközi útszakasszal, és nem utolsósorban a hivatal melletti utcában, amely egészen a kővári útig lenne leaszfaltozva, szintén összeköttetésben a nemzetközi úttal. Erre az útszakaszra megvan a tervünk, most szerezzük be a szükséges engedélyeket, majd ahogy ez meglesz, kiírjuk közbeszerzésre. Ezúton fel szeretném szólítani azokat a lakosokat, akik ezekben az utcában laknak, amennyiben van lehetőségük a víz és a gáz beköttetésére, annak folyamatát indítsák el, mert a munkálatok után öt évig nem lehet hozzányúlni az aszfalthoz. Kézdiszárazpatokon tavalyelőtt sikerült hatszáz, míg tavaly hétszáz méter aszfaltszőnyeget öntenünk, az utóbbi befejezésével az aszfalt összekötné Szárazpatakot és Kővárt. Ugyancsak tavaly év elején pályázati pénzből útgyalut vásároltunk, aminek nagy hasznát vettük esőzésekkor. Megvalósulás alatt van egy garázs építése az ipari gépek számára, a terv már kész van rá, reméljük, hamarosan munkához láthatunk. A tervek között szerepel még a kiskászoni iskola, óvoda és egyben kultúrotthon épületének az újjáépítése. Bízunk benne, hogy a tanév végéig megkapjuk az engedélyt a lebontásra, és az építkezést is megkezdenénk még idén.

– A közművesítés terén milyen terveik vannak?

– Vízhálózat és gázvezeték van a faluban, ám szennyvízhálózat nincs. Pillanatnyilag a megyei közművekkel közösen szorgoskodunk a megvalósítási tanulmányon, hogy Kézdiszentléleken szennyvízcsatorna-rendszert tudjunk kialakítani. Azért csak a községközpontban, mert ez az uniós szabályozás szerint kétezer lakos felett engedélyezett csupán. Tervek szerint 2022-ben látnánk hozzá a megvalósításhoz. A hozzánk tartozó településeken pedig a vízhálózat bővítésén gondolkodunk. Ugyancsak említésre méltó a telekkönyvezés és a birtoklevelek kiállítása, amellyel nagyon jól haladtunk, ám ez még tart. Ezek mellett rengeteg munkálat van folyamatban, ilyen a Tarnóczi-vár feltárása és a lehetőség szerinti felújítása, továbbá községszinten a lámpatesteket szeretnénk takarékos égőkre kicserélni tavaszig. És digitalizálni szeretnék az utcaneveket és házszámokat, amely szintén egy lényeges részét képezi jövőbeli terveinknek. Végül, de nem utolsósorban támogattuk a kiskászoni templom építését, a helyi tánccsoportot és focicsapatot.

– Melyek voltak az elmúlt év kiemelkedő rendezvényei?

– Minden évben megszervezzük a szilveszteri kosaras bált, ezt követi a március 15-i ünnepség, majd a pár éve bevezetett csemeteültetés az újszülötteknek, továbbá a perkői néptánctalálkozó megszervezése a megyei művelődési központtal közösen. A következő fontos momentum a perkői Szent István-napi búcsú, amikor a testvértelepüléseink küldöttségeit is fogadjuk.

– Idén újra helyhatósági választások lesznek. Jelölteti magát?

– Igen, szeretnék indulni és a munkámat folytatni, de ez a közösségtől függ.

– Hogy véli, mi a legjobb és a legsikeresebb kampány egy sokadszorra jelöltként induló polgármester számára?

– Úgy gondolom, egy visszaválasztott polgármesternek az elmúlt időszak tettei, fejlesztései és tevékenységei jelentik a legjobb kampányt. A megválasztását követően minden nap a kampány része: mindenkivel beszélgetni kell, mindenkit ki kell szolgálni, és minden nap a közösségért kell dolgozni. Én igazán remélem, hogy a falvak közössége látja, valamint érzi a változásokat, fejlesztéseket, amiket véghezvittünk, és a következő négy évre is bizalmat szavaz nekem.

– A Facebookot nemrégiben ellepték Dan Tanasă Kézdiszentléleket célzó magyarellenes posztjai. Hogyan vélekedik ezekről?

– Ő egy magyarellenes provokátor, aki mindenképp szeretné a magyarságot konfliktusba keverni a románsággal. Tény, hogy Kézdiszentléleken magyarul szerepelt a felirat a művelődési házon, de a nyáron felkerült a román felirat is.

Tamás Réka

Hozzászólások