Felhívás!

A rezesbandák hazája

A rezesbandák hazája

Augusztus 13-án, vasárnap 13. alkalommal tartották meg Nagybaconban az immár hagyományossá vált fúvóstalálkozót. A 13-as számnak úgy tűnik különös szerepet jutott ez alkalomból: a találkozót nemcsak, hogy 13-án tartották, de a nagybaconiak meghívásának is tizenhárom zenekar tett eleget, ennyin sereglettek össze, hogy bemutassák repertoárjukat.

 

A zenekarok előbb felvonultak a falu központjában, majd gyülekezve a művelődési ház előtti parkban, közösen előadták a magyar és a székely himnuszt. Ezután Simon András, Bacon község polgármestere köszöntötte őket, egyben tartalmas szórakozást kívánva a közönségnek is.

Mihály Réka tanítónő vezette fel a zenekarok műsorát, elmondva, hogy a nagybaconi fúvószenekar 1978-ban alakult javarészt önkéntes tűzoltókból, akik az idők során számtalan eseményen felléptek, igazi színfoltot hozva a falu életében. A zenekart 2007-ben jogi személyként is bejegyezték, 2015-től pedig az utánpótlás biztosítására ifjúsági fúvószenekar is működik a faluban. Utóbbiak voltak azok is, akiket elsőként hallgathatott meg a közönség.

Itt említjük meg, hogy idén, július 24–28. között immár harmadik alkalommal szerveztek fúvóstábort Nagybaconban 80 gyermek részvételével. A Vágási István baróti karvezető által megálmodott és létrehozott táborba a helyi tanulók mellett Nyírbátorból, Székelyzsomborról, Gidófalváról, Mikóújfaluból, Szárazajtáról, Magyarhermányból, Barótról is érkeztek résztvevők.

A táborzáró koncertet július 28-án szintén Nagybacon központjában tartották, ahol az érdeklődőknek alkalmuk adódott megtapsolni a legkülönbözőbb műfajú zenekari számokat bemutató ígéretes, fiatal fúvósokat.

„Nagy öröm, hogy ilyen rendezvényeknek lehetünk tanúi, mert jövőt biztosítanak vidékünk falvaiban a fúvószenének, hiszen a tábornak köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy erdővidéki ünnepeinken ezután minden alkalommal felcsendül majd a szép fúvószene” – hangoztatta az alkalom kapcsán Bacon község polgármestere, köszönet mondva a szervezőknek, a tábor oktatóinak, vendégoktatóinak, nem utolsósorban pedig a gyermekek szüleinek is, hogy hozzájárultak a rendezvény sikerességéhez.

A nagybaconi fúvóstábor szép példája annak, hogy helyi összefogással sok elképzelés megvalósítható: a tábor ideje alatt ugyanis az oktatás az iskolánál zajlik, a szállást a táborlakóknak a közbirtokosság biztosítja, a hangszereket pedig, melyeken az ifjak gyakorolnak, korábban pályázat révén szerezte be a helyi önkormányzat.

Hozzászólások