A mieinket ünnepelték

A mieinket ünnepelték

Jó együttműködés jellemzi a Diakónia és a helyi önkormányzat viszonyát Gidófalván, az alapítvány immár 11. éve látja el a község betegeit és öregeit. Nemrég szép ünneppel lepték meg őket.

 Tóth Anna, az idősgondozó szolgálat igazgatójának az öregeket megünnepelő szándéka találkozott a polgármester azon indítványával, hogy május 10-én – az eddigi gyakorlattól eltérően – a község 65 év feletti lakóit és a Diakónia még mozgásra képes ellátottjait gyűjtsék egybe. Így kerekedett ki a szép ünnep, amely a kultúrotthonban zajlott, és amelyeket további hasonló találkozók követnek majd azokon a településeken, ahol a Diakónia jelen van.

Ez alkalommal Bereczki László református lelkész is rövid áhítatot tartott, melynek vezérgondolata a romlandó testben az épülő lélek ellentétére épült – ő ezt Pál apostol korintusiakhoz írt leveléből vett igével példázta. Az áhítat után a Mátyás Judit magyartanárnő által betanított műsorral léptek fel a Czetz János-iskola diákjai, ennek keretében székely viccekkel, anekdotákkal is igyekeztek jókedvre hajlítani az ifjúságuk tovatűntén elmerengő öregeket. Ezután Tóth Anna vetítettképes előadáson villantott fel néhány mozzanatot a Diakónia elmúlt 11 évéből, amelyek során a húzd meg, ereszd meg-et játszó állami költségvetéssel szemben nagymértékben a biztos támaszt jelentő önkormányzati támogatásra hagyatkoztak.

Jelenleg 60 időst vagy ágyhoz kötött beteget látnak el Gidófalván és a hozzátartozó falvakban, az egészségügyi szolgáltatáson kívül tájékoztatnak, ha kell, bevásárolnak, kiváltják a gyógyszert, és tartják a lelket az ápoltakban. Egy évben egyszer önkéntesekkel takarítják ki azoknak az udvarát, akik ezt már nem tudják megtenni, az idén 50 jelentkezőre számítanak. „Minden gondot jelezzenek bátran a helyi munkatársnak, Antalka Hajnal ápolónak, aki Bodokon és Rétyen is képviseli a Diakóniát” – hangzott el a biztatás.

Az ünnepség végén a jelenlévő két legidősebbet, a 96 éves Ferenc Pali bácsit és az egy évvel ifjabb Porzsolt Dénest külön is köszöntötték, majd egy kis szendvicsezés, teázgatás közbeni beszélgetés után véget ért a résztvevők számára minden bizonnyal emlékezetes alkalom. A következőt még színesebbé teszik majd számukra – ígérte az igazgatónő.

Hozzászólások