Felhívás!

A forgácsfonás mestere

A forgácsfonás mestere

A csomakőrösi, 73 éves Gocz Benedek még gyerekkorában elsajátította a forgácsfonás technikáját, azonban csalódott, amiért nem igazán van, aki ezt a népi mesterséget továbbvigye.

– Miként sajátította el a forgácsfonás technikáját?

– Ez nálunk családi hagyomány volt. Az édesapám, aki engem tanított, ezt a szakmát űzte, ő pedig ugyanúgy az édesapjától tanulta. Öt- vagy hatéves lehettem, amikor megismerkedtem ezzel a mesterséggel, először csak a kötés mikéntjét sajátítottam el, aztán később, felnőttkorban a feldolgozást is. A jelenlegi munkámba a feleségem, Edit is besegít.

– Pontosan mit is takar a forgácsfonás?

– Először is kell keresni egy nyírfatörzset, amiből a bogmentes részt, 60 centiméter és 1 méter közötti hosszúságban kivágom deszkának. A deszkát gyalupadra teszem, módlival meghúzatom, így készítem el a forgácsokat, amiket majd feldolgozok. A forgácsfonásból kalapok (nem összetéveszteni őket a szalmakalapokkal), valamint edény alá valók, kosarak készülnek. Ez teljes mértékben biotermék, még a színezésnél sem használok vegyszert, csak tojásfestéket. Sokkal egészségesebb egy ilyen kalapot hordani, mint azokat a műanyagokat, amiket a kínaiak árulnak.

– Hol értékesíti a termékeit?

– Elsősorban város- és falunapokon, a Forgács Fesztiválon, vagyis azokon a rendezvényeken, ahová meghívnak, hogy áruljam a készletem. Odahaza nem igazán foglalkozom árusítással, de nagy ritkán ott is akad vevő.

– Milyen a kereslet a termékek iránt?

– Leginkább az idősebbek azok, akik megveszik a munkákat, mert a fiatalokat már nem nagyon érdeklik az ilyen termékek.

– Milyennek látja ön ennek a mesterségnek a jövőjét?

– Sajnos, egy olyan szakmáról beszélünk, amire az utókor nem tart igényt. Nálam is van gyermek, még sincs, akinek továbbadjam, mert a fiatalok nem látják ebben a népi mesterségben a potenciált. Én mindenképp szép szakmának tartom, aminek megvolt a maga szerepe és jelentősége abban a világban, amely még nem volt ennyire modern, és nem bántam meg, hogy ezt tanultam meg édesapámtól.

– Ha már a Forgács Fesztiválon találkoztunk, mi a véleménye a rendezvényről?

– Örülök, hogy második alkalommal is itt lehettem, és megmutathattam az érdeklődőknek, hogy elődeink miként is készítették nyírfaforgácsból a kalapokat, kosarat és egyéb kellékeket.

Hozzászólások