Felhívás!

Vedd és védd a helyit!

Vedd és védd a helyit! Gazdaság

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) újabb kezdeményezéssel próbálja ráirányítani a figyelmet a helyi vállalkozókra és munkaadókra, ösztönözni a háromszékieket, hogy részesítsék előnyben a helyi termékeket és szolgáltatásokat. Elkészült és hamarosan indul a www.haromszeki.ro webáruház, amely kizárólag Kovászna megyében bejegyzett cégek, kézművesek és termelők termékeinek és szolgáltatásainak biztosít értékesítési felületet.

Bereczki Kinga, a HKA vezetője a bemutatón elmondta: jelenleg zajlik a webáruház rendszerének finomhangolása, illetve ettől a héttől elkezdték felkeresni ajánlatukkal a háromszéki kereskedőket, termelőket, szolgáltatókat. Első körben a „háromszéki vállalkozás” védjegyre regisztrált cégeket részesítik előnyben. Bereczki Kinga rámutatott: a kétnyelvű – magyar és román – www.haromszeki.ro webáruház a vásárlók számára felhasználóbarát, az értékesítők számra pedig könnyen adminisztrálható felületet biztosít asztali számítógépen és mobiltelefonon egyaránt. A „háromszéki vállalkozás” védjeggyel rendelkező cégek számára nincs regisztrációs díj, míg az újonnan regisztráló mikrovállalkozások és kézművesek egyszeri 100 lejt, a kisvállalkozások 300 lejt, a nagycégek 500 lejt kell befizessenek, majd a forgalom függvényében átlag 7 százalék a webáruház díjszabása, a reklámköltséget igény szerint határozzák meg. A háromszéki webáruházról egyelőre a készpénzes, utánvételi kifizetést teszik lehetővé – egy tavalyi tanulmány eredményeire alapozva.

A HKA és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara által végzett 2020-as felmérésre válaszolók 86%-a jelezte, hogy változó gyakorisággal ugyan, de vásárolna helyi online áruházból. Többen kézműves termelők, manufaktúrák termékeit látnák szívesen. Elvárás, hogy a termék legyen natúr, utaljon a helyi eredetre, a csomagolóanyag legyen környezetbarát, és a webboltban sok vállalkozás terméke legyen elérhető, amiből a vásárló kedvére válogathat. Bár a felmérésből az derült ki, hogy a háromszékiek általában véve idegenkednek internetről élelmiszert vásárolni, mivel így nem biztosított a frissesség, ám amikor konkrét, helyi élelmiszert forgalmazó online üzletre kérdeztek rá, akkor sokan jelezték, hogy nagy eséllyel vásárolnának onnan is.

A felmérésre mindössze 28 értékelhető válasz érkezett háromszéki cégek részéről, ezért az nem reprezentatív, ám a válaszadók 86%-a szerint jó ötlet a dedikált háromszéki cégek termékeit népszerűsítő portál létrehozása. A válaszolók fele azt nyilatkozta, szívesen értékesítene a háromszéki.ro portálon. Elvárásuk, hogy az legyen folyamatosan reklámozva, álljon rendelkezésre többféle arculat, a webáruház menedzselje a rendeléseket és a fizetések nyomon követését, és legyen állandó technikai segítség.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.