Hirdetés
Hirdetés

Válság idején nem szabad adót emelni!

Válság idején nem szabad adót emelni! Gazdaság

Románia jelentős költségvetési hiányát hatékonyabb adóbehajtással, a szürke- és feketegazdaság kifehérítésével, a pénzügyek digitalizálásával lehet csökkenteni, fogalmazta meg lapunknak Miklós Zoltán.

Hirdetés
Hirdetés

A háromszéki parlamenti képviselő, az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint a napokban hivatalába lépett parlamentnek és kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy mihamarabb költségvetést biztosítson az országnak, hogy tudjanak működni az önkormányzatok és az államapparátus.

Miklós Zoltán közgazdászként és banki szakemberként a képviselőház egyik legfontosabb testületében, a Költségvetési és Pénzügyi Bizottságban kapott helyet, amelybe az RMDSZ még egy képviselőt a Maros megyei Kolcsár Károlyt delegálta. A 28 tagú bizottságban a kormánykoalíciót adó PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ többségben van. „Minden jel szerint január közepe táján rendkívüli ülésszakra kerül sor a költségvetés elfogadásáról. Mindannyiunk érdeke, hogy hamar költségvetés legyen, hiszen enélkül állnak a közberuházások, takaréklángon működik az államapparátus és az önkormányzatok”, mutatott rá Miklós Zoltán.

A személyi jövedelemadó teljes egészében az önkormányzatoknál marad

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa rámutatott: az önkormányzatok pénzügyi autonómiája szempontjából fontos, hogy a legjelentősebb bevételi forrásuk, a személyi jövedelemadó 100 százalékban helyben marad. Az RMDSZ-nek ezt a kérését felvállalta a kormánykoalíció, mondta Miklós Zoltán. Hozzátette: az önkormányzatok fejlesztési terveinek finanszírozásában hangsúlyos szerepet kapnak még a Településfejlesztési Programok (PNDL) is.   

A háromszéki politikus szerint olyan költségvetést kell összeállítani, amely lehetőséget ad a jelenleg közel 10 százalékos költségvetési hiány 7 százalék alá csökkentésére jövő évre, hogy az azt követő esztendőkben ismét vissza lehessen térni a normális mederbe, azaz a 3 százalék alatti hiányhoz. Sarkalatos kérdés, hogy a GDP arányos államadósság 60 százalék alatt maradjon, mivel ez az egyik feltétele a lejről euróra való átállásnak.

Hatékonyabb adóbehajtást

A költségvetési hiányt hatékonyabb adóbehajtással lehet kordában tartani, fogalmazta meg Miklós Zoltán. Magyarázata szerint a szürke és feketegazdaság kifehérítésével juthat több pénz az államkasszába. Ez a pénzügyi hivatal digitalizációjával lehetséges. Be kell vezetni az elektronikus számlázást, minden kasszagépet rá kell kötni az ANAF informatikai rendszerére, amelynek képesnek kell lenni fogadni és feldolgozni az adatokat. A háromszéki képviselő szerint amellett, hogy rossz az adóbehajtás színvonala, számtalan adókedvezményeket biztosító kiskapu van, amit be kellene zárni ahhoz, hogy adóemelés nélkül növekedjen az állam bevétele.

Folytatódnak a vállalkozástámogató intézkedések

Miklós Zoltán szerint a kormánykoalíció elfogadta az RMDSZ gazdaságélénkítő programját, ennek eredményeként a következő fél évben is érvényben lesznek a munkahelyvédelmi és vállalkozásokat támogató intézkedések, így többek között a kényszerszabadság intézménye, és az 50 év fölöttiek és 29 év alattiak alkalmazása esetén járó állami támogatások.

Előrelépés a kisebbségi jogok tekintetében

A következő 4 évben várhatóan előre lehet lépni a kisebbségi jogok kérdésében is, véli Miklós Zoltán, aki szerint a kormány felvállalta, hogy egy éven belül elfogadja a kisebbségi törvényt, módosítják a közigazgatási kódexet, hogy csökkenjen a nyelvhasználati küszöb. A kisebbségi oktatás számára magasabb fejkvóta alapú finanszírozást, és a román nyelv speciális módszertan alapú tanítását sikerült bevinni a kormányprogramba. Olyan fontos terveket is sikerült elfogadtatni, amelyek az erdélyi közösség javát szolgálják, így kiemelten kezelik az Észak-Erdélyi autópályát és a Háromszéket átszelő Brassó-Bákó autópályát és a Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda – Gyergyószentmiklós közti gyorsforgalmi út megépítését.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 30., 8:57
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Sok szep elkepzeles – ez eddig is volt itt most az a kerdes hogy mi fog megvalosulni a hetkoznapi ember szamara – a politikusokat azokat nem kell busulni.Akkor amikor a haromszeki cegek 95% minimalberen tartja alkalmazottjait meg azokat is akik mar 20-25 eve ugyanannal a cegnel dolgoznak – na ezekrol kellene beszeljenek a jelen politikusai.Egy jol meno haromszeki ceg minden evben letudja cserelni Mercedesz markaju autoit ujjabb generaciora – ugyanakkor a minimalberbol nem veszi ki a 20-25 eve nala dolgozo alkalmazottjat – NA EZ A GOND HAROMSZEKEN nem az hogy milyen politikusokat szelosztettnek a megfizetett sajtok.S akkor sokak szamara itt a legalacsonyabbak a berek – HAT EZERT KEDVES POLITIKUS UR – csak tessenek errol is beszelni.

  • User
   Dátum: 2020. december 30., 11:57
   ÉRTÉKELÉS: 12

   Ez valóban így van, ahogy az előző hozzászóló írta. A nyers valóság a következő, akármilyen egyszerűnek hangzik is: a pénz miatt megy külföldre dolgozni sok hazánkfia. Na meg Brassóba, a román testvéreinkhez, akik bőkezűbbek, mint a helyi, székely vállalkozóink. Ezért nem fog működni a Gyere-haza-program meg egyébb próbálkozás. Valahol megdöbbentő, hogy ennyire nem akarják látni gazdasági szakembereink ezt a tényt. Igen, van székelyföldnek gazdasági vonzereje: az olcsó munkaerő. Nyilt titok az is, hogy a helyi vállalkozóknak nem érdeke, hogy a külföldi tőkével működő cégek túl nagy fizetést adjanak, mert akkor a helyiek munkaerő nélkül maradnak. Sajnos, ez van. Mindenkit támogatunk valahogy: vállalkozóinkat, feltörekvő fiataljainkat, kultúránkat, de az egyszerű melóssal ki foglalkozik?

   • User
    Dátum: 2020. december 30., 13:29
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Gyere-haza nyomorogni program. Mert mindenkinek nem jut önkormányzati hivatali iroda.
    A gazdaságot nem kifehéríteni kell, hanem hagyni működni. Ha hagyni fogják, be sem fog feketedni. Megnézte valaki, hogy pl Németországban milyen mértékű bérnél kezdenek adózni? Na az nálunk a legmagasabb adókategóriába esik. Addig amíg egy állami alkalmazott a lezser irodájában kávézgatva, nulla hozzáértéssel és hozzáállással, lazán megkeresi a kisvállalkozói agyonadózott jövedelem dupláját nettóban, a privát cégek dolgozóiról nem beszélve, addig b@$hatják a gazdaságot. Tisztelt Miklós úr, ezen múlik a hatékony adóbehajtás, nem a kasszagépen. Ami az ANAF rendszerét illeti, lassan azon csodálkozik az ember, hogy már nem kérik a floppyt minden hónapban. Mert eligazodni, használni az analfabéta honlapjukat, sajátosan kell gondolkozzon az ember, vegyítik a “csenepét” a “cod fiscallal”, kinevezést a megnevezéssel, az ingó firmát a fingó Irmával. Dikcionár kell hozzá, annyira böját de böját csinálta. Ha megnyílik egyáltalán.