Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vállalkozásokat támogat az önkormányzat

A Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozások tegnaptól két támogatási programban vehetnek részt a megyeszékhelyi önkormányzat finanszírozásával. Az egyik program révén azokat a sepsiszentgyörgyi cégeket segítik, melyek megszenvedték a koronavírus-járvány hatásait és bizonyíthatóan visszaesett a forgalmuk és a profitjuk. A másik programban a szépmezői ipari parkba betelepedő cégek kaphatnak támogatást beruházásaik finanszírozására.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által finanszírozott gazdaságélénkítő programokat a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara bonyolítja le. Tegnap a www.iparkamara.ro oldalon jelent meg a pályázati felhívás és az útmutató. Eszerint a koronavírus-járvány által negatívan érintett, Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozások legtöbb 50.000 eurónyi támogatást kaphatnak utólagos finanszírozással és 50 százalékos önrésszel. Ezzel a támogatással egyrészt a sepsiszentgyörgyi vendéglátó-ipari egységeket (HORECA) célozzák, amelyek a rendelkezésükre álló szobák száma vagy a vendéglők mérete alapján igényelhetnek pénzt. A más jellegű tevékenységet folytató, Sepsiszentgyörgyön bejegyzett és a járvány által negatívan érintett cégek pedig a tavaly év végén jegyzett alkalmazottak száma alapján kaphatnak támogatást. Erre a pályázatra október 16-ig lehet benyújtani a kéréseket a kereskedelmi kamarához.

A második támogatási program a szépmezői ipari parkba betelepült cégeket célozza, amelyek legtöbb 100 ezer euró támogatást hívhatnak le 75 százalékos önrésszel. Erre a finanszírozási lehetőségre idén december 18-ig lehet a kéréseket benyújtani a kereskedelmi kamara sepsiszentgyörgyi székhelyére.

Ezek mellett nyolcadik éve működik a program, hogy a helyi vállalkozók visszaigényelhetik ingatlanadójuk egy részét, viszont a máshol bejegyzett cégek teljes adót fizetnek. Az adóemeléssel hét év alatt plusz 5 millió euró folyt be a városkasszába, a helyi cégek visszaigényeltek ebből 1,5 millió eurót, tehát a város 3,5 millió eurót nyert.

A Sepsiszentgyörgyön ingatlanadót fizető cégek 72 százaléka nem helyi érdekeltségű. Ugyancsak évek óta működik az a de minimis program is, amely szerint az új beruházást megvalósító cégek a befektetés nagysága, az alkalmazottak száma és a tevékenység függvényében három évre kérhetnek adócsökkentést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. október 7., 11:12
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Javasoljad, hogy emeljék meg az adókat Kézdin is és akkor lesz! Amíg Szentgyörgyön minden évben adót emelnek, addig Kézdin évek óta nincs emelés. Szépen leírja a cikkben, hogy az adóemeléssel folyt be 5 millió euró Szentgyörgyön és abból adják a támogatást. Na Kézdin az adóemelésből befolyt összeg 0, tehát ennyi a támogatás is belőle.

 • User
  Dátum: 2020. október 8., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: -3

  az adok Kezdin igy is eleg nagyok,es volt emeles azutobbi evek-ben.aviz minosege pocsek es ezert fizetnek a plogarok. sok minden nincs rendjen de az adok emelesevel nem ertek egyet.