Vállalkozás nélkül maradt

Értesítés nélkül érvénytelenítették egy háromszéki gazda magánvállalkozói engedélyét (PFA), mivel határidőre nem tett eleget a tevékenységi köre egyszerűsítésének, számolt be Édler András.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: egy kétségbeesett háromszéki vállalkozó fordult a kamarához, mert utólag értesült arról, hogy vállalkozói engedélye megszűnt, viszont mivel ő erről nem tudott, egy ideig törvénytelenül tevékenykedett. A mezőgazdasággal foglalkozó férfi az adóhivatalban akart elintézni egy formaságot, ott szóltak neki, hogy a vállalkozása már nem létezik, mivel a cégbíróság felszámolta. A gazda viszont időközben számlázott, fizette az alkalmazottait, sőt európai uniós projektet is futtatott a vállalkozásán. Édler András leszögezte: világos, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól, viszont nehezményezi, hogy a cégbíróság nem értesíti az érintetteket a cégfelszámolásról. Hozzátette, egy egyszerű adminisztratív tévedésért még nem kellene azonnal felszámolni egy vállalkozást.

Az eset előzménye, hogy a magánvállalkozóknak (Persoana Fizică Autorizată – PFA) és egyéni vállalkozóknak (Intreprindere Individuală – II) január 16-ig kellett jelentkezniük a cégbíróságnál (ONRC) tevékenységi területeiket (CAEN kód) módosítandó. A vonatkozó törvény szerint egy PFA-nak legtöbb öt tevékenységi kódja és három alkalmazottja, míg egy II-nek legtöbb tíz tevékenységi kódja és nyolc alkalmazottja lehet. Aki határidőre nem tett eleget ennek az elvárásnak, értesítés nélkül, hivatalból törölték a cégjegyzékből.

Édler András szerint a törvényt, illetve a határidőket be kell tartani, de nincs az rendben, hogy egy adminisztratív tévedésnek ilyen súlyos következményei legyenek a vállalkozó számára. A kereskedelmi kamara elnöke szerint jobban meg kellene becsülni a vállalkozókat, és felmérni, milyen hatása van egy ilyen intézkedésnek. Fejér László Ödön háromszéki RMDSZ-szenátor elmondta: megvizsgálják, milyen módon lehet változtatni a jogszabályt, enyhíteni az ellenlépés szigorát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.