Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ukrán menekültek alkalmazásával nyer a munkaerőpiac

Ukrán menekültek alkalmazásával nyer a munkaerőpiac Gazdaság

Segíti a hazai munkaerőpiacot, hogy egyszerűsített eljárással lehet ukrán menekülteket alkalmazni. Megjelent a vonatkozó kormányrendelet, amely értelmében az ukrajnai menekülteknek – a többi nem európai uniós polgártól eltérően – nincs szükségük engedélyre az idegenrendészeti hivataltól, anélkül is lehet őket alkalmazni, igaz, legtöbb egy évre.

Hirdetés
Hirdetés

Ez így gyorsított eljárás, hiszen az idegenrendészeti hivatalnál általában két-három hónapig is elhúzódik az engedélyeztetés, miközben most az ukrán állampolgárok esetében pár perces az ügyintézés. Ők a munkaerő-elhelyező ügynökségnél kitöltenek egy formanyomtatványt, amely szakmai önéletrajznak felel meg, felmérik a kompetenciáikat, hogy hol dolgoztak korábban, és máris beiktatják munkakeresőként. Ez segít a hazai munkaerőpiacnak, a cégeknek is, hiszen időt és pénzt spórolnak meg, ha nem egy távolabbi országból kell alkalmazzanak, szabad állás pedig mindig van.

Az eddigi tapasztalatok szerint Románia még tranzitország az ukrán menekültek számára, a többség már elhagyta az országot, és akik maradtak sem biztos, hogy hosszú távra tervezik a romániai tartózkodást. Előfordul viszont, hogy az Ukrajnában is telephelyet működtető nemzetközi cégek onnan a romániai munkapontra áthozzák az alkalmazottaikat. Ugyanakkor az építkezésben, a könnyűiparban és a turizmusban alkalmaztak már több ukrán menekültek.

Egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a nem európai uniós állampolgároknak fenntartott alkalmazási kvótát milyen mértékben meríti ki az ukrán menekültek alkalmazása, ám erre az évre 100 ezer nem uniós munkavállaló alkalmazására van keret, ettől a számtól még messze állnak. Tavaly ez a kvóta 30 ezres volt, és azt sem használták ki a munkaadók, egész évben 18 ezer EU-n kívüli munkavállalót alkalmaztak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.