Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Újragondolták a besorolást

Mivel a háromszéki cégek 90,5 százaléka mikrovállalkozás, sok cégvezetőnek ebben az időszakban fejtörést okoz, hogy januártól milyen új szabályok szerint tarthatják meg vagy veszítik el ezt a besorolásukat.

Hirdetés
Hirdetés

Jelenleg ugyanis az évi 1 millió eurós üzleti forgalom alatt, és legalább 1 alkalmazottal rendelkező „aprócég” a bevétele 1 százalékát kell adóként befizesse. Amennyiben elveszíti ezt a besorolást, és át kell térjen profitadóra, akkor 100 lejnyi nyereségből 16 lejt kell adózzon. Az adótörvénykönyv módosítása értelmében jövő évtől a jelenlegi 1 millióról 500 ezer euróra csökken a bevételhatár, ameddig egy cég mikrovállalkozásnak minősül, és ezeknek a vállalkozásoknak kötelező módon rendelkezniük kell legalább egy alkalmazottal! A parlament által múlt héten megszavazott törvénymódosítás azt pontosította, hogy az 500 ezer eurós küszöbértéket a 2023-ban megvalósítandó bevétel alapján állapítják meg, nem pedig az idén szerzett jövedelem alapján számítják ki – hívta fel a figyelmet Szilágyi István közgazdász.

A sziszi.ro adótanácsadói oldal működtetője szerint a parlament által elfogadott – cikkünk megjelenésekor még nem hatályos – szabálymódosítás azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek a folyó évet 500 ezer eurónál több, de 1 millió eurónál kevesebb üzleti forgalommal zárják, január elsejétől továbbra is mikrojövedelemi adófizetők maradnak, de csak addig a negyedévig, amelyben meghaladják az 500 ezer eurós forgalmat! A közgazdász példaként említi, hogy ha egy cég a 2022-es évet 800 ezer eurós forgalommal zárja, januártól maradhat jövedelmi adófizető, ám ha majd 2023. szeptemberben meghaladja az 500 ezer eurós forgalmat a harmadik negyedévtől profitadó-fizetővé válik. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy a többi előíráson nem változtattak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük