Felhívás!

Újra van támogatott kényszerszabadság

Újra van támogatott kényszerszabadság Gazdaság

A kormány visszavezette az állam által támogatott technikai munkanélküliség, azaz köznyelvben kényszerszabadság intézményét. Ezzel a lehetőséggel idén március végéig élhetnek azok a vállalkozások, amelyek a járványügyi intézkedések miatt kénytelenek teljesen felfüggeszteni vagy lecsökkenteni tevékenységüket, és emiatt alkalmazottaikat átmenetileg nem tudják foglalkoztatni, tájékoztatott Debreceni László.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő lapunknak elmondta: ezúttal a törvényhozók egyértelművé tették, kire vonatkozik a rendelkezés, mivel a tavaly érvényben lévő szabályzat nem volt egyértelmű. Előfordult, hogy egyes megyék munkaerő-ügynökségei (AJOFM) csak azoknak a cégeknek folyósítottak támogatást, amelyek teljesen felfüggesztették tevékenységüket, más megyékben megengedőbb volt az ügynökség hozzáállása, és a részleges leállás, tevékenységcsökkenés esetén is utalták a támogatást.

Debreczeni szerint a jelenleg érvényben lévő rendelkezés egyértelművé teszi, hogy az állam által támogatott kényszerszabadság azokra a vállalkozásokra is vonatkozik, amelyek a járványügyi intézkedések miatt csökkenteni kényszerülnek tevékenységüket. A jogszabály ugyanakkor kiterjed a szabadfoglalkozásúakra – például sportolókra, edzőkre stb. – is.

A kényszerszabadság ideje alatt az alkalmazottak bérének 75 százalékát fizeti ki az állam, de nem többet, mint az országos bruttó átlagbér 75 százaléka, azaz a támogatás értéke nem haladhatja meg a havi bruttó 4571 lejt.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy továbbra is igényelhető a rövidített munkaidő (kurzarbeit) után járó támogatás. A munkaadónak a munkaidő legalább 20 százalékában kell foglalkoztatnia alkalmazottját, míg a munkaidő elmaradó részére az állam kifizeti a bér 75 százalékát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.