Felhívás!

Újjáépítjük Romániát: a kormány este mutatja be gazdasági fellendítési tervét

Újjáépítjük Romániát: a kormány este mutatja be gazdasági fellendítési tervét Gazdaság

A kormány szerdán este ismerteti országos befektetési és gazdaságfellendítési tervét. Az eseményen részt vesz Klaus Iohannis államfő, Ludovic Orban miniszterelnök és a kabinet tagjai.

A dokumentum címe Újjáépítjük Romániát.

A projekt indoklása szerint a COVID-19 világjárvány felszínre hozta Románia sebezhető pontjait, amelyeket az előző kormányok hibás fejlesztési modellje eredményezett. Ez a modell kizárólag a lakossági fogyasztásra alapozott, ezért változtatásra van szükség. Az új gazdaságfejlesztési modell a helyi tőke fejlesztésére, a román vállalatok versenyképességének növelésére, az infrastruktúra fejlesztésére, a gazdaság és közigazgatás digitális átalakítására alapul, valamint arra, hogy a gazdaságot felkészítsék az új technológiai forradalomra.

A kormány által támogatott új gazdasági fejlesztési modell célja az európai gazdaságokkal való konvergencia elérése oly módon, hogy az egy főre jutó bruttó hazai termék a szokásos vásárlási paritás mellett 2025-re elérje az EU-27 átlagának 87% -át – derül ki a dokumentumból.

A program céljai között szerepel a vállalkozások újraindításához szükséges támogatások biztosítása, vissza nem térítendő támogatások nyújtása a kis- és középvállalatok versenyképességének növelése érdekében, az innovatív vállalkozói szellem és a vállalatok digitalizálásának támogatása, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésének támogatása, új beruházások és a vállalatok Romániába való költöztetésének bátorítása, a gazdasági tevékenységek folytatásához szükséges eszközök megtalálása a munkaadók és munkavállalók érdekében. A program ezen kívül szociális intézkedéseket is tartalmaz.

A tervezet kitér a szállítási, energetikai, egészségügyi, oktatásügyi infrastruktúra fejlesztésére, a helyi fejlesztésekre, a mezőgazdaság és öntözőrendszer fejlesztésére, valamint környezetvédelmi és sportberuházásokra is.

Regionális, megyei és városi kórházak építése, falusi egészségügyi központok létrehozása

A kormány országos befektetési és gazdaságfellendítési terve az egészségügyi infrastruktúrára vonatkozó célkitűzéseket is tartalmazza.

A projekt értelmében 2021 és 2027 között megépül az első három regionális kórház. A befektetés összértéke 1,64 milliárd euró, a következő eloszlásban:

 • Kolozsvár – 539,59 millió euró;
 • Iaşi – 500,35 millió euró;
 • Craiova – 602,73 millió euró.

Az említett időszakban helyi befektetéseket is eszközölnek az egészségügyben. Körülbelül 17,5 milliárd lejt fordítanak a következő célokra:

 • 1.450 egészségügyi központ létrehozása falvakban;
 • 25 megyei kórház;
 • 110 városi kórház.

Iskolák, kampuszok, óvodák építése

A kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési terve az oktatási infrastruktúrára vonatkozó célkitűzéseket is tartalmazza.

A projekt értelmében 2021 és 2027 a következő beruházásokra kerül sor az oktatási infrastruktúrában:

 • 2.488 iskolát újítanak fel, körülbelül 6,046 milliárd lej értékben;
 • 375 iskolában újítják fel az illemhelyeket, ennek összköltsége 31,4 millió lej.

A Korai Nevelés Reformja program keretében 180, napközi rendszerű vagy egész hetes programú óvodát terveznek építeni, 148 millió euróból.

Az iskolai és egyetemi bentlakások, kampuszok építése a következő terv alapján fog történni:

 • 40 iskolai kampuszt építenek, ezekben az iskolaépületek és a bentlakás mellett sportpálya, műhelyek, laboratóriumok és étkezde is helyet kap. A befektetés összértéke mintegy kétmilliárd lej;
 • Harminc, összesen 10.244 férőhelyet biztosító egyetemi bentlakást építenek 13 állami egyetem számára, 1,248 milliárd lej értékben.

Sportkomplexumok, iskolai és olimpiai úszómedencék

A kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési terve sportberuházásokra vonatkozó célkitűzéseket is tartalmaz.

A versenysportok tekintetében a következő befektetéseket tervezi a kabinet:

 • 12, háromezer és harmincezer közötti férőhelyes sportkomplexum építését, 3,5 milliárd lej ráfordításával;
 • 8 olimpiai medence építését egymilliárd lejes, valamint 5, versenyek megszervezésére alkalmas korcsolyapálya építését 300 millió lejes beruházással;
 • 5 többfunkciós, 5000-16.000 férőhelyes sportcsarnok építését, összesen 1,2 milliárd lejből.

A hobbisportolók számára a program a következő fejlesztéseket irányozza elő:

 • 250 iskolai sportterem, 45 iskolai úszómedence és 400 iskolai sportközpont építését 5,5 milliárd lejből;
 • 10, olimpiai sportok gyakorlására alkalmas sportközpont építését kétmilliárd lejből – a központokban edzőtermek, iskola, bentlakás, étkezde, edzőképző, orvosi rendelő kap helyet.

Vásárlási utalványok 400 ezer, hátrányos helyzetű családból származó iskolásnak

Tanszerek, ruhák és cipők vásárlására használható utalványokat tervez adni a kormány 400 ezer, szerény jövedelmű családból származó iskolásnak – ez is szerepel a kabinet országos befektetési és gazdaságfellendítési tervében.

Az intézkedésre 30 millió eurót szán a kormány.

A dokumentum értelmében ugyanakkor élelmiszerekből, illetve higiéniai termékekből álló csomagokat kapnak majd a szerény jövedelmű, a szegénység kockázatának kitett családok. Erre 225 millió eurót fordít majd a kormány a terv szerint, és 1,18 millió személy részesülnek a csomagokból.

A garantált minimális jövedelemnél kevesebb pénzből élő, 75 éven felüli személyek meleg ételre fordítható utalványokban részesülnének a kormány terve szerint. Az intézkedésnek 250 ezer kedvezményezettje lenne, a kezdeményezésre 100 millió eurót fordít a kabinet.

Egyenként 2000 eurós támogatás a mikrovállalkozásoknak

Egyenként 2000 eurós támogatást nyújt a kormány a mikrovállalkozásoknak, amelyek a beszállítókkal szembeni tartozásaik törlesztésére, a bérleti díj, valamint a közműdíjak kifizetésére használhatják a pénzt – írja elő a kormány országos befektetési és gazdaságfellendítési terve.

A dokumentum értelmében ugyanakkor összesen 350 millió eurót különít el a kabinet a szálloda- és vendéglátóipari (HORECA) ágazatban, továbbá a turizmus, a szállítás és rendezvényszervezés terén tevékenykedő cégeknek szánt támogatásokra. Vállalkozásonként legtöbb 125 ezer euró igényelhető majd a tevékenység újraindítására.

A kis- és középvállalkozások 50 ezer és 200 ezer euró közötti összegű támogatásban részesülhetnek, versenyképességük növelésére pedig további összegeket kaphatnak a Regionális Operatív Program keretében lehívható alapokból.

A kis- és középvállalkozások digitalizálására összesen 150 millió eurót tervez költeni kormány, a Star-Tech Innovation nevű program (a Start – UP program megújított változata) keretében pedig mintegy 42 ezer euróval támogatják majd az innovatív vállalkozások indítását.

Továbbá mezőgazdasági és élelmiszer-ipari fejlesztésekre több mint 400 millió eurót, a vízvezeték- és csatornahálózat kiterjesztésére 8 milliárd lejt szán a kormány.

Emellett a 2021-2027-es többéves pénzügyi keretből egymilliárd eurót fordítanak a települések gázelosztó hálózatainak kiépítésére. 2021 és 2027 között ugyanakkor mintegy 20 ezer kilométernyi községi utat terveznek felújítani mintegy 20 milliárd lejből, illetve hétezer kilométernyi megyei utat 12 milliárd lejes ráfordítással. A terv értelmében az épületek energiahatékonyságának növelésére 813 millió lejt szán majd a kabinet.

3000 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út építését kezdenék el 2020 és 2030 között

A jelenleg kivitelezés alatt álló autópálya-projektekre (összesen 407 km-nyi sztráda és gyorsforgalmi út) mintegy 4,3 milliárd eurót szán a kormány a következő években – derül ki a kabinet országos befektetési és gazdaságfellendítési tervéből.

A dokumentum szerint emellett további 3000 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út építését kezdik el 2020 és 2030 között, ennek költségeit 31 milliárd euróra becsülik.

Mintegy 3000 kilométernyi vasútvonal felújítására és korszerűsítésére hozzávetőlegesen 18 milliárd eurót terveznek költeni, a tengeri és folyami kikötők fejlesztésére 4,3 milliárd eurót, a repterek fejlesztésére pedig 2,9 milliárd eurót szánnak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások