Felhívás!

Új egészségügyi szolgáltatások a patikákban

Új egészségügyi szolgáltatások a patikákban Gazdaság

Relatív, hogy mit jelent a minimális beruházás, fejtette ki Szabó Péter, a Kovászna megyei gyógyszerészkamara elnöke az egészségügyi miniszter azon felvetésére, hogy minimális beruházással lehetne közegészségügyet szolgáló tevékenységet végezni a gyógyszertárakban, mint  például az influenza elleni védőoltás beadása és a vércukorszint-mérés.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a gyógyszertárban az emberek tájékoztatást kaphatnának a szűrőprogramokról is. A lehetőséget minderre a tavaly év végén megjelent miniszteri rendelet szavatolja, ám a „minimális beruházás” fogalma relatív, mert más forrásokat tud mozgósítani egy vidéki kis patika és a gyógyszertárlánc, szögezte le Szabó Péter.

A tavaly novemberben megjelent miniszteri rendeletben az szerepel, hogy a gyógyszertárakban beadhatják az influenza elleni vakcinát, mérhetnek testsúlyt, vércukor-, koleszterinszintet, vérnyomást, oxigénszaturációt, étkezési tanácsadást nyújthatnak, tájékoztatást a sürgősen alkalmazott fogamzásgátló tablettákról. Részt vehetnek az antibiotikumok racionális használatát népszerűsítő, a túlsúly, a dohányzás, alkoholfogyasztás veszélyeire figyelmeztető országos kampányokban.

A háromszéki gyógyszerészkamara elnöke úgy véli, a kis patikáknak nehezebb ezeket a plusz tevékenységeket felvállalni. Az egyik akadály, hogy erre biztosítani kell egy elkülönített helyiséget, a koronavírus-tesztelés is ezen bukott meg, Kovászna megyében például egyetlen gyógyszertár sem vállalta, mert nem tudtak erre célra kialakítani egy külön helyiséget. Másrészt ezekre a mérésekre szabványgépeket kell beszerezni, nem elég például egy raktáráruházban beszerezhető sima vérnyomásmérő, és ezeket a mérőműszereket évente metrológiai ellenőrzésnek kell alávetni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások