Hirdetés
Hirdetés

Üdülőpénz visszajár?

Üdülőpénz visszajár? Gazdaság

Az idegenforgalmi minisztériumot is magába foglaló, koordináló gazdasági minisztérium ismertetőt közölt azoknak az állampolgároknak, akik már tavaly év végén vagy idén év elején lefizettek belföldi, külföldi üdüléseket, körutakat stb. vagy előleget adtak, de a koronavírus-járvány miatt semmiképpen sem tudtak utazni.

Hirdetés
Hirdetés

A minisztérium illetékesei rámutatnak, az egyértelműen objektív okokból (ez esetben a járvány) miatt elmaradt üdültetések, utaztatások díjszabásait, előlegeit a turisztikai irodák és (vagy) vendéglátók kötelesek teljes egészében visszafizetni, erre törvény van, ám azt nem lehet általánosan, magától értetődően alkalmazni. Egyénileg vagy csoportosan vizsgálják az ügyfelek visszaigénylési kérelmeit. A lefizetett teljes összeg vagy az előleg megtérítésének egyik fő feltétele az, hogy az érintett személy, család, csoport legalább két szolgáltatásra adott előleget, illetve fizetett teljes költséget. A két alapszolgáltatás az esetek többségében az utazás és szállás, illetve az étkezés és szállás.

Az utazási irodák és a velük szerződésben álló vendéglátók (üdülőtelepek, szállodák stb.) igyekeztek minden érintett ügyféllel megegyezni, hogy az időpont, időszak átütemezésével mégis használják ki a lefizetett, megelőlegezett üdülési lehetőséget. A hírek szerint a vártnál többen vannak, akik inkább a pénzt szeretnék visszakapni. Erre csakis akkor lesz lehetőség, ha a lefoglalt helyszínen és időszakban nem lehet, nem lehetett üdülni a koronavírus-járvány miatt. Ahol van (lesz) lehetőség biztonságosan üdülni, de az előleget fizető ügyfél meggondolta magát, a teljes összeget nem kaphatja vissza, csak annak egy részét. Még bonyolultabb a helyzet a romániai közalkalmazottaknak alanyi jogon járó és csak belföldre érvényes üdülőjegyekkel, itt az érintetteknek az átütemezést ajánlják, hiszen az értékjegy pénzre nem váltható. Hírek szerint van esély arra, hogy jövőben is érvényesek legyenek az ingyenes üdülőjegyek.
A lefizetett, megelőlegezett, de objektív okokból elmaradt üdülés költségeinek visszafizetési módját a 2018. évi 13-as számú kormányrendelet (OG) szabályozza. Hogyha minden feltétel adott az üdülési költségek visszafizetésére, de az utazási iroda és (vagy) vendéglátó megtagadja, a pénzbírság 4000 lejtől 20 000 lejig terjedhet. A kártérítési kötelezettség vonatkozik olyan esetekre is, ha az érintett utazási iroda időközben csődöt jelent.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük