Felhívás!

Tartalékoljunk, míg tehetjük!

Tartalékoljunk, míg tehetjük! Gazdaság

Gazdasági szempontból még egy-két jó év lehet előttünk, de már vannak jelek, amelyek egy esetleges válságra utalnak, hívta fel a figyelmet Sepsiszentgyörgyön tartott előadásában Bálint Csaba. A Román Nemzeti Bank (BNR) vezetőtanácsának tagja azt ajánlja: arra használjuk ki a következő időszakot, hogy takarékoskodjunk, és készüljünk fel, hogy legyen, amihez nyúlni egy esetleges gazdasági válság miatt, amikor „a hullámok összecsapnak a fejek fölött”.

 

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) meghívására Múló árnyak vagy esti szürkület címmel a Székely Mikó Kollégium konviktusában, számos gazdasági szakember és vállalkozó, illetve diákok számára tartott előadást az aktuális világgazdasági témákról, melyek hatásai mind begyűrűznek a háromszéki gazdasági életbe is. Bevezetőjében Kicsid Gergely, az RMKT Kovászna megyei fiókszervezetének elnöke rámutatott: vannak kedvezőtlen előjelek, így az amerikai–kínai kereskedelmi háború, a Brexit körüli bizonytalanságok, a német gazdaság lejtmenete, Románia gazdasága fenntarthatóságának kérdése, ezért jelenleg mindenkit az foglalkoztat, hogy várható-e újabb gazdasági válság?

Bálint Csaba – akit idén a legpontosabb gazdasági elemzőnek minősített a nemzetközi Consensus Economics szervezet – rámutatott: túl régóta tart a gazdaság növekedési ciklusa, ezért is várható a lassulás, másrészt a világgazdaságban vannak felhők, amelyek aggodalomra adhatnak okot, még egy-két jó év jöhet, ennél távolabbra nem merne jósolni. Hozzátette: Románia esetében aggasztó a folyó fizetési hiány, amely 5 százalékos, ám az ország nincs olyan rossz helyzetben, mint a 2008-as gazdasági válság idején volt, amikor a hiány 14 százalékra rúgott.

A Román Nemzeti Bank vezetőtanácsi tagja a várható válság kapcsán két forgatókönyvet is felvázolt. A pesszimista változat az, hogy a világgazdasági történések miatt nagyobb sokk érheti a román gazdaságot, ami komoly gondot okozhat. Ez akkor történhet meg, ha folytatódik az amerikai–kínai kereskedelmi háború, fennmarad a Nagy-Britannia uniós kilépése körüli bizonytalanság, és újabb adósságválság alakul ki a mediterrán térségben és Olaszországban, majd ez mind összevetve érezteti hatását nálunk is.

Bálint Csaba szerint a következő évekre az az alapforgatókönyv, hogy ha a világgazdaságban nem lesz komoly baj, akkor is lassul a román gazdaság növekedési üteme, mivel a központi bank néhány lazító intézkedéssel ezt még segítheti. Az lenne ideális, hogy Románia megoldja a fizetési hiányt, mert így nem lesz szükség drasztikus lépésekre. A következő két évben elkezdik leépíteni a fizetési hiányt, hogy az ne menjen 3 százalék fölé, mert ez esetben nem kellene megszorító intézkedésekkel sokkolni a román gazdaságot. Bálint Csaba szerint a fogyasztás jövőre is növekedhet a feszített bérnövelések következtében. Ugyanakkor már nem várható jelentős minimálbér-emelés, és az állami alkalmazottaknak sem számíthatnak nagyobb méretű fizetésemelésekre. Ilyen gazdasági környezetben az infláció is mérsékeltebbé válhat.

– Olyan időszak következik, amikor mindenképpen tartalékolni kell, hogy legyen, amihez nyúlni, ha a gazdaságban bekövetkezik az „esti szürkület” – véli a szakember. Bálint Csaba a vállalkozóknak azt tanácsolja, hogy a következő időszakban csak olyan beruházásokat valósítsanak meg, amelyekkel növelik a termelékenységüket, vagy új „okos termékeket” tudnak piacra dobni. Annak viszont nem biztos, hogy a legjobb időszak következik, aki kapacitásnövelésben gondolkodik, de azt a meglévő technológiákkal akarja megvalósítani, véli Bálint Csaba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.