Felhívás!

Stoplámpa az autópályáknak

A Pro Infrastruktúra Egyesület közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy aggasztó fejlemények hátráltatják ismét a Torda és Szászsebes városok között tervezett A10-es számú autópálya építését, s a kormány által bejelentett határidő aligha tartható.

A romániai közúti hálózat fejlesztéséért, korszerűsítéséért gyakran szót emelő egyesület rámutat, az olasz Impresa Pizzarotti felfüggesztette az útépítési munkálatokat, mert a román állam, illetve a romániai közúti hálózatokért felelős igazgatóság késik a kifizetésekkel. A csaknem 65 millió lejnyi adósság úgy halmozódott fel, hogy az útépítésnek egy részére nincs szakértői tanúsítvány, a megrendelő hivatalosan nem vette át a munkálatokat. Konkrétan: ahol az építő 73,5 százalékos arányban átadta az útszakaszt, az illetékes román hatóságnál csak 61,4 százalék rendelkezik szakértői minősítéssel, ebből a 12 százaléknyi különbségből származik a 65 millió lejnyi adósság. Az olasz cég megelőlegezte a költségeket, de a román megrendelőtől még nem kapta vissza a befektetésének ezt a részét.

Az említett egyesület képviselői úgy vélik, fennáll az a veszély, hogy az A10-es autópálya szóban forgó szakasza nemhogy idén – ahogyan a kormány ígérte -, hanem jövő év végéig sem lesz járható az autósok számára.

Eközben az A1-es autópálya Déva és Lugos közötti 22 kilométeres szakaszát építkezési szempontból ugyan átadták augusztus 12-én, de a közforgalomnak nem nyitották meg. Az illetékesek azzal indokolták a halasztást, hogy nem sikerült megállapodni a szomszédos szakasz (3-as versus 4-es) építőivel, ők nem készítették elő a zavartalan csatlakoztatás technikai feltételeit. A 4-es számú szakasz része az egyik páneurópai fő útvonalnak, és a 12-én papíron átadott 22 kilométeres táv a Hunyad megyei Marossolymostól Marosillyéig tart.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.