Hirdetés
Hirdetés

Sok a munkabaleset!

Sok a munkabaleset! Gazdaság

Drámaian megugrott a munkabalesetek száma országos szinten, hiszen 40 nap alatt 26 munkavállaló sérült meg és nyolcan vesztették életüket munkavégzés közben, hívta fel a figyelmet az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).

Hirdetés
Hirdetés

Dumitru Costin, az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a munkaadók felületesen és formálisan kezelik a munkavédelemmel járó kötelezettségeiket, nem tesznek óvintézkedéseket a munkabalesetek és munkabetegségek megelőzésére.

Az Országos Szakszervezeti Tömb közleményében arra szólítja fel az alkalmazottakat, hogy tulajdonítsanak nagyobb jelentőséget saját életüknek, vegyék komolyan a munkavédelmi képzéseket, igényeljék a munkavédelmi felszereléseket, és ha munkaadójuk nem fordít figyelmet a biztonságukra és egészségükre, utasítsák vissza a munkát.

Tavaly országos szinten 143 alkalmazott veszítette életét munkavégzés közben, a többség az építkezésben történt, derült ki a munkaügyi minisztérium adataiból. Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője leszögezte: a munkaadó kötelessége, hogy beazonosítsa a kockázatokat, és az előírásokat be is tartassa az alkalmazottal. Nem elég csak aláíratni a munkavállalóval, hogy tudomásul vette a kockázatokat és megtörtént a munkavédelmi felkészülés, hanem nagyobb odafigyeléssel megelőzhető a baj. Egyébként a szabályok be nem tartásáért több ezer lejes büntetést kaphatnak.

Ördög Lajos szerint több ellenőrzéssel és nagyobb odafigyeléssel szorítható vissza a munkabalesetek száma. A munkafelügyelők azt vizsgálják, hogy a munkaadók és az alkalmazottak ismerik-e és betartják-e a munkavédelmi előírásokat, illetve az alkalmazók biztosítják-e a munkavédelmi felszereléseket, és megfelelően biztonságosan szervezik-e a munkát. Tapasztalatai szerint a cégek általában biztosítják a munkavédelmi felszereléseket és munkaruhát, összeállítják a munkavédelmi dokumentációt, de gyakran előfordul, hogy a munkabaleset áldozata nem tartotta be az előírásokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük