Felhívás!

Röviden

Üzleti tervek a MIÉRT-től

A Magyar Ifjúsági Értekezlet olyan üzleti tervekkel dolgozott ki listát, amelyek beleférnek 50 ezer euróba. Antal Lóránt, a szervezet elnöke szerint a Start-Up program kapcsán igyekeznek a fiatal vállalkozókat segíteni. A www.miert.ro/hasznos oldalon elérhető listában 15 üzleti terv szerepel, a kürtöskalács-készítőtől a gumiszerelő-műhelyig minden típusú vállalkozásra találhatnak terveket a vállalkozni vágyók. „A fiatalokat konkrét intézkedésekkel kell segíteni, ezért támogatom, hogy a túlbürokratizált cégbejegyzés helyett egy nap alatt lehetőségük legyen egy kezdő vállalkozást bejegyeztetni, hiszen ezzel is vállalkozás indítására buzdíthatjuk a fiatalokat és ezáltal az itthon maradásra is”, mondta Antal.

Nem lesz hitelátváltás?

Az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte tegnap a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvényt. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke szerint a törvény elfogadásakor a képviselőházban olyan módosításokat szenvedett a törvénykezdeményezés, amelyeket a szenátus korábban nem vitatott meg. A törvény szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kellet volna a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes.

Adóbefizetések menetrendje

Az országos adóhatóság (ANAF) szerint március 31-ig tíz százalékos kedvezmény jár azoknak, akik befizetik az ingatlan- és gépkocsiadót. Aki szeptember 30-a után fizeti be ezt a két adót, késedelmi büntetésre számíthat. A szabadúszóknak, ingatlan-bérbeadásból vagy mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelemmel rendelkező magánszemélyeknek május 25-ig kell beküldeniük adóbevallásukat. A polgárok ugyaneddig rendelkezhetnek adójuk 2 százalékáról, amit civil szervezeteknek, egyházaknak ajánlhatnak fel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.