Felhívás!

Röviden

Barátságosabb cégellenőrzések

A szenátus első házként tegnap elfogadta a cégek szabálysértéseinek megelőzését célozó törvényt, amely barátságosabbá tenné a vállalkozói légkört. A jogszabály arra kötelezi az ellenőröket, hogy több mint ötszáz kihágás esetében 90 napos türelmi időt adjanak a szabálysértő cégnek. Ez alatt az idő alatt útmutatásokkal és javaslatokkal kell ellátniuk a cég felelőseit, hogy alkalmazkodhassanak a törvény előírásaihoz. A törvényalkotók szerint ez sokat jelent a kis- és középvállalkozásoknak és családi vállalatoknak, amelyek vezetői nem mindig ismerik az összes törvényt és nincsenek tisztában az összes kötelezettségükkel. A döntő fórum a képviselőház lesz ebben a kérdésben.

 

Jövőtől lesz magáncsőd

A képviselőház tegnapi döntése szerint 2018. január elsejétől lép életbe a magáncsőd intézménye. A törvény vitájakor felhívták az igazságügyi és a pénzügyminiszter figyelmét, hogy hozzanak meg minden intézkedést annak érdekében, hogy a több mint két éve várt törvényt jövő év elejétől alkalmazni lehessen. Márton Árpád RMDSZ-es képviselő emlékeztetett, a magáncsőd intézményének bevezetéséről szóló törvényt 2015. június 18-án fogadták el, és hat hónapon belül érvénybe kellett volna lépnie. „Nagyon sok állampolgár nehéz helyzetben van, szükség lenne erre az intézményre” – mondta Márton Árpád.

 

Elfogadott rendelet

A szenátus, kedden első házként elfogadta a megosztott áfa-fizetésről szóló, 2017/23-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet. Ennek értelmében a megosztott áfa-fizetés csak a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező, illetve azon cégek esetében, amelyek 2017 végéig nem rendezik áfa-tartozásukat. Az ügyben a képviselőház hozza meg a végső döntést.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások