Felhívás!

RÖVIDEN

Jónak ígérkezik a pityóka- és gabonatermés 

Háromszéken végéhez közeledik a gabona betakarítása, a gazdák kiváló terméshozamokról számoltak be, mutatott rá Könczei Csaba, Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak Orbán Miklós, az AgroSic egyesület vezetője, aki szerint a krumplitermesztőknek is jó évük volt, kiemelkedő terméshozamokat értek el. Mindez a mezőgazdaság számára megfelelő időjárásnak köszönhető, hiszen a szükséges időben jó volt a talajnedvesség, így idén nem volt szükség öntözésre, illetve az elmúlt hetek időjárása segítette a betakarítási munkálatokat.

 Támogatásmegvonás tarlótűzért!

Könnyen területalapú támogatás nélkül maradhat az a gazda, aki égetéssel próbál megszabadulni a betakarítás után a földjein maradt növényi maradványoktól. A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) közleményében emlékezteti a környezetgazdálkodási követelmények betartására a gazdákat. A területalapú támogatások odaítélésekor ugyanis vállalták, hogy a szántó- és gyepterületeken nem égetik le a tarlót és növényi maradványokat. Ez alól mentesülhetnek azok, akiknek a parcelláin az égetést az illetékes szakhatóság növény-egészségügyi fertőzés miatt rendelte el. A tarlóégetések miatt büntetésként az adott évben csökkenthetik vagy megvonhatják a területalapú támogatás összegét.

Segítik a gyümölcstermesztőket

A gyümölcstermesztők szeptember 30-ig adhatják le támogatási kéréseiket a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökséghez (AFIR). A kertészek vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak gyümölcsösök telepítésére, faiskolák létrehozására és szaporítóanyag termelésére. Fontos viszont, hogy magánszemélyek nem pályázhatnak, csak jogi személyként, engedélyezett magánszemélyként gazdálkodók és gyümölcstermesztésre szakosodott termelői csoportok és szövetkezetek kaphatnak 200 ezer és 1 millió euró közti támogatást.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.