Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

RÖVIDEN

Kevés áramot fogyasztunk

Romániában nagy kihívás lenne gyakorlatba ültetni az Európai Bizottság ajánlását, hogy legalább 10 százalékkal csökkentsék az áramfelhasználást, hiszen az európai országok közül nálunk a legkisebb az egy főre eső fogyasztás, írja elemzésében a Ziarul Financiar. A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint 2020-ban egy romániai lakos átlagosan 2,7 MWh villanyáramot használt. Európában az izlandiak fogyasztják a legtöbb áramot, fejenként átlag 51 MWh-ot. A unió két legnagyobb gazdasága, a német és francia áramfogyasztása 6,4, illetve 6,7 MWh/fő volt. A volt szocialista országok körében is magasabb az áramfogyasztás, mint Romániában, így Magyarország 4,4, Szlovákia és Bulgária 5, Csehország pedig 6,3 MWh-t használ fejenként. Szakértők szerint a hazai alacsony hazai fogyasztás annak a következménye, hogy a vidék fejlettségi szintje meg sem közelíti a városokét.

Reménykedhetnek a tanárok?

A mindenkori áltagbérhez kötné a kezdő tanárok fizetését a készülő tanügyi törvény, ami azt jelentené, hogy nem 2400 lej körül keresne egy pályakezdő pedagógus, hanem 4000 lejnél kezdődne a juttatása. Ettől a jelentős fizetésemeléstől várnák, hogy többen válasszák a tanári szakmát, és ne az menjen pedagógusnak, akinek nincs más lehetősége. A tanári pályának vonzónak kell lennie a felsőoktatás legjobb oklevelesei számára, de motiváló fizetésre is szükség van. „Egyetlen csúcsdiplomás sem fog 2500 lejes fizetést választani, ha 5-6-7-8 vagy 9 ezer lejes lehetőségei vannak” – érvelt a pályakezdők átlagbérhez rögzített fizetése mellett Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Mennyi az átlag megtakarítás?

Idén a hazai polgárok havonta átlag 351 lejt takarítanak meg, és ez 42 lejjel többet jelent mint tavaly – derül ki az Erste Group felméréséből. Eszerint a lakosság alig 33%-a tesz félre pénzt az öregkorára. Az idézett forrás szerint a megkérdezett romániai polgárok 64%-a állítja, hogy az infláció negatívan érintette, 38%-uk pedig úgy véli, hogy pénzügyi helyzete romlott az elmúlt évben. A megkérdezettek 47%-a az emelkedő árak miatt csökkentette kiadásait.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.