Felhívás!

Röviden

Csökkentenék a munka adóját

A Pénzügyminisztérium által közzétett adótörvénykönyv-módosításjavaslatok értelmében újragondolnák az adóleírások rendszerét. A terv az, hogy az alacsony jövedelműek kevesebbet fizessenek az államkasszába, vagyis csökkentik a munka után fizetendő adót. A tervezetben az is szerepel, hogy gyermekenként havi 100 lej lenne az elérhető adóleírások mértéke, amelyet viszont csak az egyik szülő vagy a gyermeket nevelő személy vehet igénybe abban az esetben, ha a gyermek tanulmányait folytatja. Azt is javasolják, hogy a 26 év alatti fiatalok esetében az országos garantált minimális bruttóbér 15%-a legyen leírható, ha a fiatal jövedelme legfeljebb 2000 lejjel haladja meg az országos minimálbér szintjét.

Piaci értékük alapján adóznák

Új módszer alapján állapítanák meg az ingatlanadók mértékét, derült ki a Pénzügyminisztérium által kedden közzétett adótörvénykönyv-módosítás tervezetéből. E szerint jövő évtől többé nem lesz különbség a magánszemélyek és vállalatok tulajdonában lévő ingatlanok adózása között. Az ingatlanok adóalapjának számításához a közjegyzők országos szövetsége (UNNPR) által meghatározott ingatlanértéket veszik figyelembe. A közvitára bocsátott javaslat szerint az adó-kulcs lakóingatlan esetében a közjegyzői nyilvántartásban meghatározott érték 0,1% és 0,2% között van évente, míg a nem lakáscélú ingatlanok esetén ez 1% és 1,3% között mozog. Az önkormányzatok legfeljebb 50%-kal emelhetik vagy csökkenthetik a helyi adók és illetékek mértékét.

Mikor ér véget? 

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy az 1980-as évek közepe óta nem volt példa az élelmiszerek és az ipari termékek jelenlegi árszintjére. A genfi Graduate Institute közgazdász professzora, Richard Baldwin szerint az ukrajnai háború által okozott energiaellátási zavarok még jó sokáig magasan tarthatják az árakat. A Marylandi Egyetem közgazdász professzora, Sebnem Kalemli-Ozcan szerint azért hasonlítják össze a jelenlegi helyzetet az 1970-es évek úgynevezett stagflációjával, mert Európában jelenleg ismét fennáll ennek veszélye.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.