Felhívás!

Röviden

Adómentes minimálbér

Adómentességgel ösztönözné a pénzügyminisztérium a minimálbér emelését. A közvitára bocsátott törvénytervezet szerint, ha a munkaadók önkéntesen megemelik 200 lejjel a minimálbéren foglalkoztatott dolgozóik fizetését, akkor erre a többletre nem kellene személyi jövedelemadót, nyugdíj- és egészségügyi járulékokat fizetni. Ezt azt eredményezné, hogy az érintett alkalmazottaknak gyakorlatban havi 200 lejjel emelkedne a kézbe kapott fizetése. Ha a tervezetet elfogadják, akkor az intézkedés június elsejétől december 31-ig lesz érvényes.

A küldeményeket is ellenőrzik

Egy közvitán lévő törvénytervezet adatközlési kötelezettséget vezetne be a postai szolgáltatók számára. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy az adóhatóság (ANAF) be tudja azonosítani azokat a személyeket, akik térítés ellenében adnak el különböző javakat, ám ezután nem fizetnek adót. Például ha valaki kézműves termékeket készít, ezt online értékesíti, és gyorsfutár szolgálattal küldi a vásárlónak. A vevő a csomag kézhezvételekor kifizeti az áru ellenértékét, ezért az eladónak adót kellene fizetnie. Mivel bevezetik a postai szolgáltatók adatközlési kötelezettségét, azok az általuk kiszállított csomagokról és bevételezett összegekről időszakonként jelentenek majd az adóhatóságnak, amelynek így lehetősége lesz ellenőrizni, hogy az eladó a bevételére fizetett-e jövedelemadót.

Több a kis fizetés

A hazai munkaszerződések több mint 70 százalékát bruttó 5000 lejnél kisebb összegre kötötték meg, ami azt jelenti, hogy az érintett alkalmazottak háromnegyede 2925 lejt vagy annál kevesebbet kap kézbe – mutat rá a Profit.ro elemzése. Ugyanezen elemzés szerint az országban összesen 104.600 alkalmazott bruttó fizetése haladta meg a havi 20 ezer lejt. A munkaszerződéseket nyilvántartó online adatbázis a Revisal adatai szerint az országban alig 14-en keresnek 20 ezer eurónál többet. A valóságban viszont többen kereshetnek ennyit, mivel a topmenedzserek jelentős részének nem egyéni munkaszerződése, hanem menedzseri szerződése van, aminek felbontása viszont lényegesen egyszerűbb, mint a munkaszerződésé.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.