Felhívás!

Röviden

Pénzmágnes középiskolásoknak

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) idén is megszervezi a középiskolásoknak szóló gazdasági vetélkedőt, a Pénzmágnest. Az idei verseny háromfordulós lesz, amelynek újdonsága, hogy ezúttal nem egyéni, hanem csapatversenyt hirdetnek meg négyfős csoportok számára. A vetélkedő általános közgazdasági ismereteket, illetve kreativitást és jó kommunikációs készséget feltételez, ám nem szükséges speciális szakmai tudás, tehát bármilyen osztályban tanuló diákok jelentkezhetnek a www.penzmagnes.ro oldalon. Az első fordulót online rendezik, a legügyesebbek a regionális döntőkre jutnak tovább. A hat regionális döntőt követően egy-egy csapat jut be a szuperdöntőbe. A második és harmadik fordulóban legjobban teljesítő csapat pénzjutalmat kap: a második fordulóban a győztes 2000 lejt, a harmadik fordulóban 4000 lejt nyer. A verseny tervezett összdíja több mint 35.000 lej. A csapatok jelentkezési határideje 2022. január 24.

 

Energiatermelőkkel tárgyalt

A romániai energiatermelők és -szolgáltatók képviselőivel tárgyalt a miniszterelnök tegnap a Victoria-palotában. A találkozón Nicolae Ciucă ismertette azt az intézkedéscsomagot, amelyet az energiaválság hatásainak csökkentése érdekében készül elfogadni a kormány. A miniszterelnök a találkozón elmondta, az általa vezetett kabinet az energiaárak plafonjának csökkentésére és a drágulások kompenzálásának kiterjesztésére készül. Emellett energiaszámla-csökkentésben részesítik majd az egyetemeket és más oktatási intézményeket, kórházakat, kulturális és egyházi intézményeket, közintézményeket, civil szervezetek. Az új intézkedésekről szóló jogszabály tervezetét hamarosan megvitatja és elfogadja a kabinet.

Ciucă ugyanakkor felkérte az energiaszektor képviselőit, orvosolják az áramszámlák kiállítása kapcsán felmerült problémákat, illetve számolják újra a novemberben, decemberben vagy januárban hibásan kiállított számlákat. A kormány szabályozni fogja az ilyen helyzeteket, hogy az embereket ne kapcsolják le a hálózatról a rosszul kiállított számlák miatt, vagy ne kényszerítsék őket büntetés fizetésére.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.