Felhívás!

Röviden

Online a gazdasági alakulás

A romániai gazdaság teljesítményét elemzi és előrejelzéseket közöl a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karának projektje, amely online követhető a gazdasági élet iránt érdeklődők által. Az econ.ubbcluj.ro/coronavirus oldalon közölt elemzések és előrejelzések kapcsán Szász Levente dékánhelyettes rámutatott: Romániában még a 2008-as gazdasági válság idején sem esett vissza annyira a gazdaság, mint ahogyan a szükségállapot ideje alatt történt. A visszaállás viszont már májusban elindult, és gyors ütemű. Az egyetemi oktató szerint a hazai gazdaság nem bírna ki még egy olyan teljes lezárást, mint amilyen március–áprilisban volt, ám úgy véli, szerencsére hasonlóra nem is számíthatunk.

Kevéssé hatékony adóbehajtás

Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint Románia az adóbehajtás hatékonyságának tekintetében az unió leggyengébben teljesítő tagállama. Az EB jelentése szerint 2018-ban áfából 32 milliárd lejjel kevesebb bevétele volt Romániának, mint amennyi a gazdaság teljesítménye alapján elvárható lett volna. A hazai adóhivatal alacsony hatékonysága miatt a cégek által befizetendő adó egyharmadát nem sikerül behajtani. Az Európai Unióban Románián kívül még csak Görögországban ilyen alacsony az adóbegyűjtés hatékonysága. E tekintetben Svédország a legeredményesebb, ott ugyanis csak 0,7 százalék volt az állam vesztesége. Az Európai Unió átlaga 9,2 százalék, derül ki a jelentésből.

Élen az uniós pénzek lenyúlásában

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 2019-re vonatkozó jelentése szerint Románia listavezető az uniós pénzek lenyúlásában. Az OLAF tavaly 100 olyan ügyet oldott meg, amelyekben a tagállamok visszaéltek az Európai Uniótól kapott támogatásokkal. Ebből a száz esetből tizenegy eset Romániában történt. Magyarország esetében az unió csalás elleni hivatala mindössze öt, uniós pénzekkel való visszaélési eljárást zárt le, áll az említett jelentésben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.