Felhívás!

Röviden

Röviden Gazdaság

Indul a napelem-támogatási program!

A Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) várhatóan szeptember 9-én indítja azt a programját, amelynek keretében 20.000 lejig terjedő összegű, vissza nem térítendő támogatást biztosít villamos energiát előállító napelemek telepítésére, jelentette be Grațiela Gavrilescu. A környezetvédelmi miniszter szerint az érdeklődők a szaktárca által engedélyezett cégeket kell felkeressék, amelyek listáját a www.afm.ro oldalon találják. A program olyan napelemek beszerzését finanszírozza, amelynek minimális teljesítménye 3kWp. A finanszírozás a kiadások teljes összegének legfeljebb 90%-át teszi ki, de nem több mint 20.000 lej, az önrészt a telepítőnek kell kifizetni. Csak azon magánszemélyek kaphatnak támogatást, akik ingatlanát nem terheli jelzálog és nincsenek tartozásaik az állami vagy helyi költségvetés fele. A projekt végrehajtását a támogatási megállapodás aláírásától számított 8 hónapon belül kell megejteni.

 

Eurómilliárdok a gazdáknak

Az elmúlt három év alatt a romániai gazdák 9 milliárd euró uniós támogatást kaptak, derült ki a mezőgazdasági minisztérium tájékoztatásából. Eszerint az Európai Bizottság csak idén 2,7 milliárd eurót utalt a romániai gazdák számlájára. Az utolsó, 176,41 millió eurós tételt augusztus 26-án kapták meg a földművelők. A mezőgazdasági minisztérium szerint 2017 és 2019 között az APIA-n és AFIR-on keresztül Románia 8,95 milliárd euró mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatást hívott le az Európai Uniótól.

 

Emelkednek a nyugdíjak

A nyugdíjpont értéke szeptember elsejétől 165 lejjel nő, számolt be a román média. Eszerint a jelenleg 1100 lejnek megfelelő összeg 1265 lejre emelkedik majd. Marius Budai munkaügyi miniszter arról számolt be, hogy az új nyugdíjtörvény alkalmazási utasításai még nem készültek el, de hamarosan befejezik a kidolgozásukat. A hírek szerint az új nyugdíjakat már kiszámolták, a szelvényeket kinyomtatták, a pénzt még ezen a héten átadják a postának, amely aztán kézbesíti azokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.