Felhívás!

Röviden

Sokat költenek luxusautóra

 

Rendkívül látványosan nő a Romániában eladott, 200.000 eurónál drágább luxusautók aránya. A gépjárművek bejegyzésével foglalkozó hivatal (DRPCIV) adatai szerint tavalyhoz képest idén 70 százalékkal több luxusautó került forgalomba Romániában. Például Bentley-ből 12 talált gazdára négy hónap alatt, de vásároltak már 9 Lamborghinit és 6 Ferrarit is. A Rolls-Royce pedig Kelet-közép Európában elsőként Romániában adta el a Cullinan nevű 563 lóerős terepjáróját. A Bugatti pedig a kelet-európai piacon ugyancsak Romániában adta el a világ legerősebb és leggyorsabb autóját, az 1500 lóerős Chiron-t, amelynek ára 2,6 millió eurónál kezdődik.

 

Nőtt a turizmus teljesítménye

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint tavalyhoz képest az év első négy hónapjában 9,1 százalékkal, 6,2 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában. A hazai szálláshelyeken összesen 3,2 millió vendéget jegyeztek, ami 5,6 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ebből 2,5 millió román vendég volt, a számuk 9,2 százalékkal nőtt, míg a külföldieké 6,6 százalékkal, mintegy 648 ezerre csökkent. Tavaly egész évben a vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal, 28,5 millióra nőtt. Tavaly 2,7 millió külföldi turista kereste fel az országot.

 

Második esély

A vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el az Európai Unió Tanácsa, amely így kíván második esélyt biztosítani a csődbe ment, ám tisztességes vállalkozóknak. Szabályozzák a megelőző szerkezetátalakítás kereteit, a fizetésképtelenségi és mentesítési eljárások hatékonyságának növelését, így a túlzottan eladósodott vállalkozóknak rendelkezésére fog állni egy eljárás, amelynek eredményeként legfeljebb három éven belül teljes törlesztés alóli mentesítésben részesülhetnek. Az uniós irányelv fő elemei között szerepel a korai előrejelzés és a megfelelő információkhoz való hozzáférés. Ezek segítségével az adósok észlelhetik azokat a körülményeket, amelyek valószínűvé teszik a fizetésképtelenség bekövetkezését.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.