Felhívás!

Röviden

Nőtt az átlagbér
Júniusban 14,3 százalékkal volt magasabb a nettó átlagbér Romániában az egy évvel korábbinál – közölte kedden a román országos statisztikai intézet. A nettó átlagbér 2721 lej volt, az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal magasabb. A bruttó átlagbér 0,7 százalékkal, 4527 lejre nőtt az előző hónaphoz mérten. Az inflációval kiigazított reálbér értéke 8,4 százalékkal volt magasabb júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz viszonyítva.
Ágazatokra lebontva, az információtechnológia szektorban dolgozók keresnek a legjobban, ott a nettó átlagbér júniusban 6473 lej volt, az oktatásban 2803 lej, az egészségügyben 3519 lej volt a nettó átlagbér.
A román kormány az elmúlt években többször emelte a közalkalmazottak bérét. Az idei első fél évben a román államháztartási hiány elérte GDP-arányosan az 1,6 százalékot, ami a legnagyobb 2011 óta. Az első hat hónapban a bérkiadások csaknem 25 százalékkal emelkedetek tavalyi azonos időszakhoz képest, a szociális jellegű kiadások is csaknem 14 százalékkal nőttek. <<

Az állami állás csábítóbb
Nincs az jól, hogy az államnál többet lehet keresni, mint a magánszektorban, véli Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, aki szerint észre sem vevődne, ha az állami alkalmazottak 20 százaléka kilépne a munkahelyéről, sőt talán még jobban is működnek az adminisztráció. A pénzügyminiszter úgy látja, az államnál többet lehet keresni, mint a magánszektorban, státusszal és a kedvezményekkel jár, illetve az elvégzett munkát se úgy értékelik, mint a magánszférában, ahol a tulajdonos megnézi, hogy ki mit dolgozott. Ezzel szemben az államnál elvégzett munkát nem lehet pontosan kvantifikálni – vonta le a következtetést Teodorovici. <<

Kártalanítják a sertéstenyésztőket
Az országban dúló sertéspestis-járvány miatt károsult gazdák számára az állam megtéríti a kárt, mondta Petre Daea. A mezőgazdasági miniszter szerint a pestisgócok felszámolása után újratelepítik a sertésállományt, de addig is az elpusztított állat súlyát kilogrammonként 6,12 lejjel fizetik ki. A vírus jelenleg nyolc megyében van jelen, és több tízezer sertést kellett elpusztítani a fertőzés megfékezése érdekében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.