Felhívás!

Röviden

Kevesebb helyen fizethetünk bankkártyával!

Miközben folyamatosan nő a bankkártyával fizetők száma, a parlament „kiherélte” a bankkártyák széleskörű használatát lehetővé tévő törvényt. Egy nemrégiben elfogadott módosítás szerint csak az 50 ezer euró fölötti éves üzleti forgalmat lebonyolító vállalkozásoknak kötelező bankkártyás fizetést biztosítani ügyfeleiknek. Eddig a 10.000 eurós forgalmat megvalósító boltoknak volt kötelező a bankkártyás fizetés biztosítása. Romániában 16 millió bankkártya van forgalomban, ám ezentúl a kisebb boltoknak és vendéglőknek nem lesz kötelező elfogadniuk a bankkártyát. Szakemberek számításai szerint a hazai kereskedelmi egységek háromnegyedére nem lesz kényszerítő hatással a jogszabály.

Dragnea nem adná a gázt

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea nem támogatja, hogy a Fekete-tengerben lévő földgázt kizárólag kétoldalú megállapodások alapján adja el Románia. Szerinte a kitermelésre váró gázból Romániának anyagi haszna kell származnia, ezért nagy tétje, hogy a nyersanyag hány százalékát sikerül eladni az energiatőzsdén. A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter magyar külügyminiszter tárgyalt februárban Bukarestben, és bejelentette, hogy Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, és magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Jönnek a turisták

Az év első 5 hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a Romániában érkező turisták száma, a tavalyi év hasonló időszakához képest, ugyanakkor 3,7 százalékkal emelkedett az itt töltött vendégéjszakák száma is, derül ki az Országos Statisztikai Intézet kedden közzétett adataiból. Az elszállásolt vendégek 75,8%-a belföldi volt, míg a külföldi turisták aránya 24,2 százalékot tett ki. Az ország határainál bejelentkezett látogatók száma elérte a 4,4 milliót, ők viszont nem mind turisták, hanem ide számolják a külföldre vándorolt és hazalátogató romániaiakat is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.