Felhívás!

Röviden

Nincs „ingyen malac”

A feldolgozók számára nem vonzó a kormány által meghirdetett mangalica- és báznaisertés-program, mondta Könczei Csaba. A mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint Háromszéken mintegy 700 „ingyen malacot” igényeltek, de kevés a rendelkezésre álló mangalica és báznai állomány. Legnagyobb gond, hogy a kormányprogram nem elég ösztönző a feldolgozóknak. Keveslik a kilogrammonkénti 11 lejes árat, viszont az ezzel járó bürokratikus munkát sokallják, hiszen követniük kell, hogyan hízik a malac a gazdánál, mondta Könczei, aki szerint a program jövendőbeli sikere attól függ, hogy átalakítják-e a feltételeket, és vonzóvá teszik-e azt a feldolgozók számára.

 

Paradicsom Háromszéken

Idén kilenc háromszéki gazda vesz részt a mezőgazdasági minisztérium paradicsomtermesztést támogató programjában. Ők több éven keresztül igénybe vehetik az évi 3 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást, ha legkevesebb 10 áras üvegházban vagy fóliasátorban termesztenek paradicsomot, és a termény értékesítését a primőr kerti zöldségekből hiányt jelentő téli és kora tavaszi hónapokra időzítik. Ketten a tavaszi értékesítési periódust célozták meg, és ugyan késélen, de teljesíteni tudták a négyzetméterenkénti 2 kilogramm terméshozamot, köszönhetően annak, hogy a szaktárca két héttel meghosszabbította az eladási periódust. A többi gazda év végén, novembertől fogja majd a helyi piacokon értékesíteni a helyben termesztett paradicsomot.

 

Egyszerűsített telekkönyvezés

Elfogadta a parlament azt az RMDSZ-es javaslatot, hogy a telekkönyvezésnél érvényesek lesznek a mezőgazdasági zsebszerződések is, mutatott rá Korodi Attila. A szövetség képviselőházi frakcióvezetője szerint több ezer gazdát érint a módosítás, akik közjegyzői hitelesítés nélkül, azaz zsebszerződéssel vásároltak földterületet. A törvénymódosítás azoknak a helyzetét is tisztázza, akiknek telekkönyvét az 1938/115-ös rendelet alapján állították ki, de esetben 1979-ig nem lehet módosítás az illető telekkönyvben. A jogszabályt életbe lépéséhez még az államfőnek is ki kell hirdetnie.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.