Felhívás!

Románia feltétel nélküli hitelmegállapodásokat szeretne az IMF-fel és a EBRD-vel

Románia feltétel nélküli hitelmegállapodásokat szeretne az IMF-fel és a EBRD-vel Gazdaság

Románia feltétel nélküli hitelmegállapodásokat akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), hogy a koronavírus-járvány idején célirányzott intézkedéseket hozzon a gazdaság megsegítése érdekében – jelentette ki Florin Cîțu pénzügyminiszter a Bloombergnek adott interjúban.

A tárcavezető elmondta, a kormánynak szándékában áll felhasználni a Világbankkal kötött és folyamatban levő 500 millió euró értékű hitelmegállapodást is erre a célra. Cîțu leszögezte, ezeknek a megállapodásoknak nem lennének feltételeik, mint a szokványos hitelmegállapodásoknak, amelyek keretében a nemzetközi pénzintézetek strukturális reformokat is követelnek a hitelért cserében.

Cîțu elmondta: a kormány legfőbb feladata, hogy az emberek idejében megkapják a béreiket, a nyugdíjaikat és a munkanélküli segélyeket. Cîțu közölte, hogy az idei államháztartási hiány több mint 6 százalék lesz a román bruttó hazai termékhez mérten az eredetileg tervezett 3,6 százalékhoz képest.

“Elemezzük az összes finanszírozási lehetőséget, azt tervezzük, hogy az Európai Bizottság által nyújtott valamennyi pénzalapot felhasználjuk, feltételek nélküli szerződéseket, és amennyiben a nemzetközi piacokon is találunk ilyen lehetőségeket, ezeket is igénybe vesszük – mondta a pénzügyminiszter, aki hozzátette: először a helyi pénzpiacokhoz fordulnak, utána nemzetközi intézetekhez, majd a külföldi pénzpiacokhoz, ebben a sorrendben, ha szükségessé válik.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy már félmillió munkaszerződést függesztettek fel Romániában a vállalatok a koronavírus-járvány miatt, és arra számítanak, hogy ezek száma megkétszereződik a következő időszakban, így körülbelül egymillió személy válik ideiglenesen munkanélkülivé.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 31., 16:17
  ÉRTÉKELÉS: 4

  De hát süllyed a hajó mint a Titanic…már csak az orra látszik ki,sebtében már a Szeben-Pitesti autópályának is ‘nekifogtak’ mert arra is pénz kell hogy legalább 1 métert
  megcsináljanak belőle,hogy legyen mit mutogatni és kiplakátolni’aici sunt banii dumneavoastră’ (amit már régen el…vagy le…?Nem kivánatos törlendő ,habár mind a kettő ugyanazt jelenti.

  • User
   Dátum: 2020. április 1., 9:17
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Már el van adósítva jócskán.Ez a pénz csak egy lélegezteő gép lesz ,amiből fizetni kell főleg a ‘pensii speciale-kat’ mert még mindig 100% -os! Én csodálkozom ,hogy nem akarják megemelni (indexálni).