Rendelet buktatóval

Rendelet buktatóval Gazdaság

Ettől a hónaptól csak az adóhatóság (ANAF) regiszterében nyilvántartott civil szervezetek és egyházak kaphatnak szponzorpénzt, pontosabban csak azt a szponzorációt írhatják le adójukból a cégek, amelyeket a www.anaf.ro oldalon közzétett regiszterben szereplő civil szervezeteknek vagy egyházaknak nyújtanak, hívja fel a figyelmet Debreczeni László.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő lapunknak elmondta: a szponzorációs szabályok megváltozásáról szóló törvény alkalmazási módszertanát csak március 22-én tette közzé a pénzügyminisztérium. A 819-es számú rendelet hozott néhány újdonságot, és tartalmaz egy lehetséges buktatót is egyes civil szervezetek számára. Jelenleg a civil szervezetek térfelén pattog a labda, ugyanis ha szeretnének szponzorációs bevételekre szert tenni, a 163-as nyilatkozat és kiegészítő dokumentumok benyújtásával mihamarabb be kell jelentkezniük az adóhatóság regiszterébe, majd az ANAF-nak a kérés benyújtásától számított tíz napon belül kell ezt elbírálnia.

A regiszterbe kizárólag online lehet bejelentkezni. Ez azt jelenti, hogy a civil szervezet elnökének rendelkeznie kell elektronikus aláírással, vagy fel kell hatalmaznia a könyvelőt, hogy a szervezet nevében bejelentkezzen. A nyilvántartásba vételhez szükséges egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, hogy a civil szervezet vagy egyház azt a tevékenységet folytatja, ami az alapító okiratban szerepel, a helyi pénzügyi hivataltól ki kell váltani egy igazolást, miszerint a szervezetnek nincs 90 napnál régebbi adótartozása, illetve feltétel a határidőre leadott adóügyi jelentések és mérlegek, és hogy a kérés benyújtásának napjáig nem volt inaktív.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint az inaktivitásra utaló feltétel lehet az adóhatóság regiszterébe kerülés buktatója. Magyarázata szerint a vonatkozó törvényben még az a megfogalmazás szerepelt, hogy az érintett civil szervezet „a kérés benyújtásának napján ne legyen inaktív”. Ezzel szemben az alkalmazási módszertan már úgy fogalmaz: „a kérés benyújtásának napjáig nem volt inaktív”. Ha tehát az inaktivitásra vonatkozó feltételt visszamenőleg is számon kérik, sok civil szervezet eleshet a szponzorációs bevételek lehetőségétől, hívta fel a figyelmet Debreczeni László, aki szerint előfordulhat, hogy egy civil szervezet korábban elmulasztott határidőre benyújtani egy jelentést, ezért az adóhatóság inaktívnak nyilvánította, majd a mulasztás pótlását követően újra aktiválta. Az adószakértő szerint a következő időszak gyakorlatából fog kiderülni, hogy a 819-es rendelet megfogalmazását miként alkalmazza az adóhatóság.

A civil szervezeteknak és egyházaknak egyszer kell bejelentkezniük a regiszterbe, de kikerülhetnek onnan, ha változnak a feltételek, adótartozást halmoznak fel, vagy elmulasztják a jelentések és mérlegek leadását. Ami a szponzoráló cégeket illeti, áprilistól meg kell bizonyosodjanak, hogy a szponzorációs szerződés aláírásának pillanatában a kedvezményezett szerepel az adóhatóság regiszterében, ellenkező esetben a támogatás összegét nem írhatják le adójukból.

Mint arról beszámoltunk, a cégek óriási összeggel szponzorálhatnák adómentesen a civil szférát vagy egyházat. A társasági adót fizető vállalkozások az üzleti forgalmuk 0,5 százalékát, de nem többet, mint a profitadójuk 20 százalékát használhatják támogatásra. A mikrovállalkozások pedig annak függvényében, hogy van vagy nincs alkalmazottjuk, az üzleti forgalmuk 1 vagy 3 százalékát kell adóként befizessék az államkasszába – ennek az összegnek a 20 százalékát használhatják szponzorációként.

Az új rendelet a mikrovállalkozások számára is megnyitotta a lehetőséget, hogy bármely – a regiszterben szereplő – civil szervezetet vagy egyházat támogassák, mivel eddig csak azokat szponzorálhatták, amelyek legalább egy bejegyzett szociális tevékenységet folytattak. A Kovászna megyei vállalkozások tavaly mintegy 6 milliárd lejes üzleti forgalmat valósítottak meg, ennek 0,5 százaléka 30 millió lej, vagyis hozzávetőleg ekkora Háromszék lehetséges szponzorációs alapja, mutatott rá Debreczeni László.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.