Felhívás!

Rekordösszegű uniós támogatást hívott le idén a szállításügyi minisztérium

Rekordösszegű uniós támogatást hívott le idén a szállításügyi minisztérium Gazdaság

A szállításügyi minisztériumnak idén eddig rekordösszegű, 623 millió eurós támogatást sikerült lehívnia az európai uniós alapokból, 22 százalékkal többet, mint 2020 azonos időszakában, és kétszer akkora összeget, mint 2019-ben – jelentett ki pénteki sajtótájékoztatóján Cătălin Drulă miniszter.

A tárcavezető elmondta, küzdött azért, hogy a szállításügyi minisztérium minél több pénzt kapjon a költségvetés kiigazításakor, és az összeg legnagyobb részét a vasúthálózat felújítására fordítják. Drulă hangsúlyozta, a minisztérium rekordot döntött mind a költségvetés-végrehajtás, mind az uniós alapok felhasználása terén.

Közlése szerint teljesíteni tudják azt a célkitűzést, hogy 2021-ben 8 milliárd lejnek megfelelő uniós támogatást hívjon le a minisztérium. Hozzátette, hogy az összeget autópályák és új vasúti szakaszok megépítésére fordítják.

Cătălin Drulă elmondta, hogy a szállításügyi minisztériumnak az utóbbi négy évben az idén volt a leghatékonyabb a költségvetés-végrehajtása, a betervezett beruházások 93 százalékát sikerült megvalósítani. Emlékeztetett, hogy tavaly a tárcának 70, 2019-ben 74,7, 2018-ban pedig 81 százalékos volt a költségvetés-végrehajtása.

Hideg fejjel értékelik ki a CFR Călători vezetőjének tevékenységét

Higgadtan, “hideg fejjel” kívánja kiértékelni a Román Vasúttársaság személyszállító részlegét (CFR Călători) irányító vezérigazgató tevékenységét – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Cătălin Drulă szállításügyi miniszter.

A tárcavezetőt arról kérdezték az újságírók, szándékában áll-e meneszteni a CFR Călători vezetőjét, amiért szerdán két vonat is óriási késéssel érkezett meg a célállomásra. A Mangalia-Temesvár és a Mangalia-Arad járat a tengerparti táborokból szállított haza gyerekeket, és mindkettő több mint 27 óra alatt tette meg az utat. Az előbbi vonatnak a mozdonya többször is meghibásodott, tíz órát vesztegelt a nyílt pályán, az utóbbi pedig a felsővezetékben keletkezett feszültséghiány miatt késett ilyen sokat. Utóbb Ovidiu Vizante, a CFR Călători vezérigazgatója az Antena3-nak azt nyilatkozta, hogy nem őt kellene kérdezni a történtekről.

A vezérigazgató esetleges menesztéséről Cătălin Drulă pénteken elmondta: nem egy ‘pillanatnyi botlás’ alapján kívánja megítélni Ovidiu Vizante munkáját, a CFR Călători vezetőjének tevékenységét ‘hideg fejjel’ szeretné kiértékelni. A miniszter emlékeztetett, hogy a vezérigazgató már elnézést kért az Antena3-nak tett kijelentéért, ezért jómaga a “szerencsétlen tévényilatkozattal” kapcsolatos ügyet lezártnak tekinti.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a törvény szerint augusztus 19-én amúgy is esedékes Ovidiu Vizante mandátumának kiértékelése. ‘Szakmai szempontok szerinti kiértékelést végzünk, mint minden olyan menedzser esetében, akiket a minisztériumhoz hoztunk. Ezután meglátjuk, mi történik majd a továbbiakban a vállalattal’ – jelentette ki Cătălin Drulă.

A miniszter közölte azt is, hogy részletes jelentést kért a CFR Călători-tól a szerdai késésekről, amelyekért a sajtótájékoztatón személyesen is bocsánatot kért. Emlékeztetett arra, hogy szerdán viharok is próbára tették ‘az elavult és alulfinanszírozott’ román vasúti rendszert. ‘Arra kértem a CFR vezetőit, tegyenek meg minden emberileg lehetségest, hogy elkerüljük a hasonló helyzeteket’ – mondta Drulă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások