Felhívás!

Rekordmennyiségű élelmiszert importálunk

Rekordmennyiségű élelmiszert importálunk Gazdaság

Bár még koránt sincs vége az évnek, az országba áramló élelmiszer volumene már történelmi csúcson jár. Románia 2018 első szemeszterében 3,3 milliárd eurónyi értékben importált élelmet.

 

Ugyanebben az időszakban az árubehozatal összességében amúgy 40,2 milliárd euróra rúgott, az élelmiszerek ennek 8,2%-át teszik ki. Nem tűnik soknak, csakhogy ekkora mennyiség a forradalom, 1989 óta nem érkezett az országba. A Román Statisztikai Intézet adatai szerint 2008-hoz képest az élelmiszerimport a duplájára nőtt.

 

Az adatokból az is kiderül, hogy 2018-ban Romániának csupán 2,2 milliárd értékben sikerült mezőgazdasági termékeket exportálnia, vagyis csak ebben az ágazatban mindeközben már 1,08 milliárd értékre rúg a külkereskedelmi hiány. Ez is egy új, történelmi rekord.

 

És bár a szakemberek azt állítják, 2018 kedvezett a mezőgazdaságnak, a hazai piac keresletét a nagy élelmiszerláncok uralják: a romániai termelők a román fogyasztókhoz csak a kiskereskedelmen át tudnak hozzáférni. Öröm az ürömben, hogy ez az értékesítési mód legalább némi – 7%-os növekedést mutat a tavalyi évhez képest.

 

A gazdaszervezetek korábban már felhívták a közvélemény figyelmét, hogy a hazai tárolási kapacitás csupán 40%-át fedezi a megtermelt portékának. Ez azt jelenti, hogy a termesztők csak rövid távra tudnak tervezni, és rajtuk marad az áru, ha rögtön nem tudják értékesíteni. Ez az oka a masszív élelmiszer-behozatalnak, az ágazat külkereskedelmi hiányának, hiszen a téli és tavaszi időszakban Románia csak külföldi zöldségekhez jut hozzá. Csak a nyári és őszi hónapokban billen vissza az egyensúly a hazai termékek javára.

 

(mediafax)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.