Felhívás!

Rákényszerítenek a spórolásra!

Rákényszerítenek a spórolásra! Gazdaság

Az energiaválság kirobbanása előtt sok fogyasztónak eszébe sem jutott takarékoskodni, nem számított, ha égve maradt a villany, vagy régi, nagyfogyasztású háztartási gépek voltak a lakásban. Mostanra olyan mértékűvé vált az energiaválság, hogy a kormány kénytelen egy évig szabályozni az árakat a lakosság egy részének. Ez azonban csak átmeneti intézkedés, előbb-utóbb ki kell fizetni a teljes árat, ezért mentalitásváltásra, a villanyfogyasztás racionálisabbá tételére és a pályázati lehetőségek kihasználására van szükség!

 

A kormány április 1-től egy évig korlátozza az energiaárakat a lakossági fogyasztók és a kisvállalkozók számára. E szerint a havonta 100 kilowattóránál kevesebb villanyáramot használó háztartásoknak kilowattóránként 68 banit kell fizetni. A 100 és 300 kilowattóra közötti villanyáramot fogyasztók kilowattóránként 80 banit kell fizessenek. A kis- és középvállalkozások, közintézmények, illetve civil és egyházi létesítmények kilowattóránként 1 lejt kell fizessenek a villanyáramért. A földgáz esetében azok a háztartások, amelyek évi 1200 köbméternél kevesebbet fogyasztanak, kilowattóránként 31 banit kell majd fizessenek az elfogyasztott gázért.

Energiaügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az állam által április 1-től biztosított „ársapka” nem érinti a háztartási fogyasztók mintegy 10 százalékát, mert meghaladják a havi átlag 300 kilowattórás fogyasztást, ezért magas lesz a havi számlájuk. Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint az ország 9 millió háztartási fogyasztója közül 8 millió havi átlag 300 kilowattóra alatt fogyaszt, tehát rájuk érvényes lesz az ársapka. Egymillió fogyasztó viszont nem részesül támogatásba, ám azt még senki nem tudja megbecsülni, hogy mennyit fognak fizetni a villanyáramért, mutatott rá Nagy-Bege.

Számít a fogyasztási előélet

Az április 1-től érvényes támogatást szabályzó rendelet a múltbeli fogyasztás alapján állapítja meg, hogy ki jogosult a támogatásra. Minden szolgáltató a következő számlával együtt tájékoztatót kell küldjön a fogyasztóknak arról, hogy a tavalyi fogyasztási átlagai alapján a kilowattonként 68 banis, illetve 80 banis támogatási kategóriába esik, vagy pedig nem részesül támogatásban.

Ha egy háztartást tavalyi fogyasztási átlaga alapján besoroltak egy adott kategóriába, akkor egy évig megkapja a támogatást, ha fogyasztása idén meghaladja a tavalyi szintet. Ha viszont valaki spórol, és sikerül az idei fogyasztását úgy visszaszorítania, hogy bekerül egy támogatott kategóriába, az jövő évben visszakapja a különbséget, magyarázta az energiaár-szabályozó hatóság alelnöke. Ez azt jelenti, hogy jövőben az kaphatja vissza a különbözetet, akinek tavalyi fogyasztása 100 és 300 kilowatt között volt, de idén havi átlag 100 kilowatt alá szorítja fogyasztását, másrészt az, aki tavalyi magas fogyasztása miatt nem esett bele egyik támogatási kategóriába se, ám idén sikerül havi 300 kilowattórás szint alá csökkenteni a fogyasztását.

Érdemes pályázni

Bende Sándor, a képviselőház ipari szakbizottságának elnöke szerint idén év végéig 14,5 milliárd lejt fordítanak az állami költségvetésből a lakosság és a kisvállalkozók energiaszámláinak féken tartására, de egyes elemzők szerint ez az összeg elérheti akár a 30 milliárd lejt is. Olyan szintű az energiaválság, hogy az állam egy évig segít a lakosság egy részének, de eljön az idő, amikor ki kell fizetni a teljes árat, ezért mentalitásváltásra kényszerülünk, mondta. Bende szerint most értékelődnek fel az alternatív energiaforrások és az, hogy a lehető legtöbb energiát előállítsuk saját magunknak. Az RMDSZ szakpolitikusa úgy véli, a lakosságnak és vállalkozásoknak is érdemes kihasználni a pályázati lehetőségeket és állami támogatásokat, például a napelem-programot, illetve a háztartási gépek roncsprogramját, amelyek biztosan elérhetőek lesznek a következő időszakban.

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 30., 10:13
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Azt, hogy ne pazaroljuk az energiát megértem és helyeslem. Nem értem viszont a hirtelen és brutális áremelkedést, mert ez nem a háborúval kezdődött.
  A háztartásokra kiszabott fogyasztás maximum pedig felháborító. Mert nem mindegy, hogy hányan lakunk egy fedél alatt és ugyanez a helyzet a gázfogyasztással is. Vegyünk egy egyszerű példát: kétszobás lakás, 2 felnőtt vs. 3 szobás lakás, 2 felnőtt+2 gyerek.
  Tisztelt Bende Sándor, kedves kormánypárti RMDSZ, önök szerint kinek fognak magasabb áron számlázni.
  Közben nyugat Európában ”sötétzöld” nyomásra sorra állítják le az atomerőműveket, pedig még egyelőre nem tudják kihelyettesíteni csak szénnel és földgázzal, tovább mélyítve az energiaválságot.
  Ami napelem programot illeti 4 éve pályázok és egyelőre semmi eredmény.