Felhívás!

Pénzügyminiszter: nem vonulnak ki az országból a magánnyugdíj-járulékokat kezelő cégek

Pénzügyminiszter: nem vonulnak ki az országból a magánnyugdíj-járulékokat kezelő cégek Gazdaság

A magánnyugdíj-járulékokat kezelő cégek milliárd lejeket forgatnak, és ez nagyon is nyereséges tevékenység, tehát nem fog senki elmenni az országból – nyilatkozta péntek este a Románia TV műsorában Eugen Teodorovici.

A pénzügyminiszter szerint a kormány tulajdonképpen megpróbálta kiterjeszteni a beruházási lehetőségeket a nyugdíjrendszer második pillére számára, ahogyan azt más országokban is tették, és választási lehetőséget adott a járulékfizetőknek.

“Mi senkit semmire nem köteleztünk, mindössze megteremtettük a lehetőséget a járulékfizető számára, hogy eldöntse, hogy az egyes pillérben akar-e maradni,vagy továbbra is a kettes pillérbe is fizet járulékot (ha akarja, szabadon megteheti)” – magyarázta Teodorovici.

A miniszter megerősítette: a kormánynak elég pénz áll rendelkezésére, hogy év végéig fennakadás nélkül kifizesse a béreket és nyugdíjakat.

Február 25-én Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdásza azt nyilatkozta, hogy a nyugdíjrendszer második pillérét adminisztráló hét külföldi társaság nagy része, ‘ha nem az összes’, azt fontolgatja, hogy kivonul Romániából a 114-es kormányrendelet által megszabott ‘rendkívül megterhelő’ feltételek miatt.

Az adóügyi rendeletet március vége előtt módosítani kell

Az adózást és a közberuházás körülményeit módosító, 2018/114-es kormányrendeletet még március vége előtt módosítani kell – nyilatkozta Eugen Teodorovici. A pénzügyminiszter szerint előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az érintettekkel, de a kormányrendelet alapelveit megtartják.

“A 114-es kormányrendelet alapelveit, amelyek szerint a jogszabály alkalmazásával mind a magán-, mind pedig a jogi személyek jól járnak, megtartjuk” – szögezte le Teodorovici.

Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta péntekem, hogy ezen a héten lezárták a tárgyalásokat a bankszektorral és a magánnyugdíj pénztárakkal, jövő hétre már csak a kommunikációs és energiaügyi cégek maradtak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.