Hirdetés
Hirdetés

Pénzügyminiszter: a kormány csak 10%-os nyugdíjemelést tud megvalósítani ebben az évben

Pénzügyminiszter: a kormány csak 10%-os nyugdíjemelést tud megvalósítani ebben az évben Gazdaság

A kormány idén 10%-kal tudja megemelni a nyugdíjakat, a 40%-os nyugdíjemelés katasztrófát jelentene az országnak a jelenlegi válságos helyzetben – mondta Florin Cîţu pénzügyminiszter csütörtök este a Realitatea Plus műsorában.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Cîţu úgy fogalmazott: “erkölcsi kötelességük” 10%-kal megemelni a nyugdíjakat, de “ez minden, amit jelenleg tenni lehet”. A 10 százalékos nyugdíjemelés is jelentős terhet jelent az államháztartásban, de a 40%-os emelés azt jelentené, hogy ‘Románia elszigetelődik a külföldi befektetőktől’.

“Elszigetelődnénk, és ez azonnal a romániai államháztartás destabilizációját vonná maga után. Túl nagy ár ez, amit nem tudunk vállalni. 40% óriási kockázat lenne a gazdasági stabilitásra nézve egy olyan időszakban, amikor a gazdasági fejlődés 4%-os. Gazdasági világválság idején ez katasztrófa lenne Romániának” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Hozzátette, a kormány politikai megoldást fog találni, hogy ne kövessen el törvényszegést azzal, hogy szeptember elsejétől csak 10 százalékkal növeli a nyugdíjakat. A törvény ugyanis 40%-os nyugdíjemelést ír elő, és a Szociáldemokrata Pártnak parlamenti többsége van.

“Meg fogjuk találni a megoldást. Nehezebb volt forrást találni a 10%-os nyugdíjemelésre, ez egy jelentős költségvetési erőfeszítés olyan évben, amikor befektetésekre, a termelési kapacitás növelésére van szükségünk, vállalatokat, munkahelyeket kell megmentenünk. Miközben mi a nyugdíjak növeléséről beszélünk, emberek tíz- és százezrei kerültek kényszerszabadságra, egymillió ember volt kényszerszabadságon. Nagy költségvetési terhet jelent egyrészt az állami támogatás kifizetése, másrészt az, hogy a fizetésük 41,5%-át biztosítjuk, így segítve őket, hogy visszatérjenek munkahelyükre” – magyarázta a pénzügyminiszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások