Pénzben kompenzálnák a pihenőnapokat

Alaposan átformálná a munka- és pihenőnapok idejét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői által benyújtott törvénytervezet. A liberálisok ugyanis azt szeretnék, ha a kötelező pihenőnapok ideje a jelenlegi egymást követő 48 óráról (szombat és vasárnap) csökkenjen 24 órára, azaz ne legyen kötelező két egymást követő munkaszüneti napot beiktatni a munkahétbe.

Másrészt azt is szorgalmazzák, hogy ha a cég érdeke azt kívánja, hogy munkaszüneti napokon (hétvégén) is dolgoztassa alkalmazottait, akkor ezt az időt nem kellene szabadnapként kiadni, hanem lehetne kompenzálni pénzzel is.  

A jelenlegi munkatörvénykönyv szerint a munkaidő napi nyolc óra és heti negyven óra, a túlórákkal együtt nem haladhatja meg a heti 48 órát. A PNL kezdeményezése szerint a módosításuk egyaránt szolgálja a munkaadó és a munkavállaló érdekeit, mivel egyrészt a cégek a tevékenységük optimalizálása érdekében hatékonyabban tudnák megszervezni a heti munkaidőt, hiszen a pihenőnapokat nem lenne kötelező hétvégére, két egymást követő napra időzíteni, másrészt sok alkalmazott inkább választaná a ledolgozott túlórák és pihenőnapok pénzbeli javadalmazását, mint a kötelező szabadnapot. Ezeket ugyanis a munkaadónak 75 százalékos pluszjuttatással kell kifizesse.

A törvénykezdeményezés kapcsán Ördög Lajos, a Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője elmondta: nem találja rendben lévőnek a módosítást, mivel a pihenéshez való jogot nem lehet pénzzel megváltani. Rámutatott: jelenleg a munkatörvénykönyv szerint a pihenőnapokat kötelezően ki kell adni, viszont ha az adott ágazat tevékenysége ezt nem teszi lehetővé, akkor később két egymást követő napon kell pihenést biztosítani.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.