Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ösztönözzék az alkalmazottakat!

Ösztönözzék az alkalmazottakat! Gazdaság

Jövő évtől drasztikusan megváltoznak a fizetés mellé nyújtható egyéb előnyök, hívta fel a vállalkozók figyelmét Debreczeni László.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi adószakértő a kereskedelmi és iparkamara által szervezett legeredményesebb háromszéki vállalkozók gáláján tartott előadásában rámutatott: a béren kívüli adómentes juttatások – kiszálláspénz, ebéd vagy ebédjegy, szolgálati lakás, üdülési támogatás, fakultatív nyugdíjhozzájárulás, magán egészségbiztosítás, távmunka támogatás stb. – harmadik helyen vannak a munkavállalók elvárásai között, ezért érdemes élni a törvény által biztosított lehetőségekkel és ilyenekkel ösztönözni az alkalmazottakat. 

Debreczeni László szerint a 2023 januárjától életbe lépő jogszabály egyrészt tisztázza a béren kívüli juttatások rendszerét, másrészt a munkavállaló alapbérének 33 százalékára korlátozza a fizetés mellett adómentesen nyújtható juttatások teljes összegét. Az adószakértő leszögezte, hogy a 33%-os felső határ nem érinti az ebédjegyeket és az évente négy alkalommal felajánlható, legfeljebb 300 lej értékű ajándékokat.

Az új jogszabály lényegesen megengedőbb a kiszálláspénzek és az alkalmazottaknak nyújtható ebéd kapcsán. Egyrészt kitágították a kiszálláspénz fogalmát, amit eddig azoknak az alkalmazottaknak lehetett nyújtani, akik legalább 12 órán át más helységben tartózkodtak. Jövő évtől a munkaszerződésekbe bele lehet foglalni egy „mobilitási záradékot”, ami alapján a törvényben megállapított kiszállási pótlék 2,5-szeresének mértékéig (napi 40–50 lej) lehet juttatni annak az alkalmazottnak, aki például települések között közlekedik akár csak fél órát is. Másik újdonság, hogy a munkaadók napi 30 lej értékig ebédet biztosíthatnak dolgozóiknak, ami eddig nem volt elszámolható költség, bár benne van sok cég gyakorlatában. Az érintetteknek ugyanakkor dönteni kell, hogy ebédet vagy ebédjegyet biztosítanak.

Debreczeni László arra is felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy az alkalmazottaik rendelkezésére bocsátott szolgálati lakások bérleti díját adómentesen támogathatják a bruttó alapbér 20%-ának felső határáig. Emellett a munkavállalóik és családtagjaik számára megtéríthetik a turisztikai és gyógykezelési szolgáltatások költségeit, de az erre szánt havi összeg nem lehet több mint az alkalmazott alapbérének 33 százaléka. A munkavállalók számára vonzó juttatás lehet a fakultatív nyugdíjpénztárba történő befizetés, személyenként évi 400 euró összeghatárig, továbbá a magán egészségbiztosítás, amely ugyancsak nem haladhatja meg az évi 400 eurót.

Mivel a pandémia miatt széles körben elterjedt a távmunka lehetősége, az új jogszabály lehetőséget ad a munkaadóknak, hogy havi 400 lejes felső határig megtérítsék a távmunkában dolgozó alkalmazottuk közüzemi költségeit, mint például az áram-, fűtés-, vízszámlát és internetelőfizetést. Jövő évtől életbe lép az a rendelkezés, amely alapján a profitadót fizető vállalkozások adómentesen támogathatják alkalmazottaik gyerekeinek óvodai vagy bölcsődei kiadásait, erre minden gyerek után havonta 1500 lejt költhetnek, és ez az összeg az alkalmazott esetében sem számít adóköteles juttatásnak, hívta fel a figyelmet a szakértő.

Fotó: Kátai Judit

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 5., 13:56
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Annyi sok előnye van annak, hogy ro mániában dolgozunk……Én 26 éve nyomom az igát, első években minimálbérért, lassan az nőtt, de a mostani inflációval értékét vesztette! Sok ismerősöm, inkább külföldön gürizett, de még 1 sem jött haza! 45 évesen sokat gondolkozok, hogy családostól nyugatabbra költözzünk!!!!!

 • User
  Dátum: 2022. október 6., 8:00
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egy újabb törvény, hogy néhányan még többet kapjanak, sajnos az alacsonyan fizetett munkásnak majd ebből sem jut. Hiszen ismerjük a mondást, ‘járni jár, de nem jut.’