Felhívás!

Nyolc éve nem volt ilyen magas az államháztartási hiány májusban

Nyolc éve nem volt ilyen magas az államháztartási hiány májusban Gazdaság

14,7 milliárd lejes hiánnyal zárt a költségvetés májusban, ez a bruttó hazai termék (GDP) 1,4%-ának felel meg, és a legnagyobb deficit az elmúlt nyolc évben.

Április végén a GDP 1,1%-át kitevő 11,4 milliárd lejes deficitet jegyeztek, ami azt jelenti, hogy csak májusban 3,3 milliárd lejes hiány keletkezett. Hasonlóan nagy költségvetési deficitet 2011 májusának végén regisztráltak, akkor a GDP 1,36 százalékát tette ki a hiány. A pénzügyminisztérium által szolgáltatott adatok szerint az államháztartási bevételek 11,6%-kal, a kiadások pedig 16,3%-kal nőttek.

Bevételek

Az idei első öt hónapban a konszolidált államháztartási bevételek 123,8 milliárd lejt összesítettek, azaz a GDP 12%-át tették ki, szemben a 2018-ban jegyzett 11,7%-kal. Százalékban kifejezve a bevételek 11,6%-kal voltak nagyobbak az előző év azonos időszakához képest.

Az előző év januárja és májusa közötti időszakhoz viszonyítva bevételi oldalon növekedést regisztráltak a biztosítási járulékok (+18,5%), az áfabevételek (+12,8%), valamint a jövedéki adóból származó bevételek (+5,6%) esetében. A szaktárca szerint a biztosítási járulékokból származó bevételeket befolyásolta a foglalkoztatottak számának növekedése, a bruttó átlagkereset és a minimálbér emelése, valamint a társadalombiztosítási járulékok átruházására vonatozó új jogszabályi feltételek.

Az ingatlanokra kivetett adókból és illetékekből származó bevételek 7,8%-kal nőttek. Másrészt 7,9%-kal csökkentek a bér- és jövedelemadó-bevételek, mert 2018. január 1-jétől a jövedelemadó-kulcs 16%-ról 10%-ra csökkent, és ez 2018 februárjától kezdte el éreztetni hatását. Az Európai Unió által kifizetett összegek 6,1 milliárd lejre rúgtak május végén.

Kiadások

Az államháztartás kiadásai az év első öt hónapjában 138,5 milliárd lejt tettek ki, ami 16,3%-kal több az előző év azonos időszakában regisztráltnál. A személyzeti költségek 24,6%-kal voltak magasabbak, mint 2018 első öt hónapjában, a növekedést az állami szektorban nyújtott béremelések generálták.

A javakra és szolgáltatásokra költött összegek 14,8%-kal nőttek az előző év első öt hónapjához képest, a kamatkiadások pedig 13,7%-kal emelkedtek.

A társadalombiztosításra fordított összegek 15%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, elsősorban azért, mert 2018. július 1-jétől a nyugdíjpont 10%-kal 1000-ről 1100 lejre nőtt, illetve a nyugdíjasok szociális juttatása 520 lejről 640 lejre emelkedett. A beruházásokra fordított kiadások, beleértve a tőkekiadásokat, valamint a hazai és külső forrásokból finanszírozott fejlesztési programokhoz kapcsolódó kiadásokat, 9,6 milliárd lejt tettek ki, 2,2 milliárd lejjel többet, mint egy évvel korábban.

A téma kapcsán Eugen Teodorovici pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, tartani tudják az idei évre megszabott 2,76-os költségvetési hiánycélt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.