Felhívás!

Nem lesz olcsóbb

A hazai lakosság háromnegyede valamilyen lakásfelújítási munkálatot végzett az elmúlt egy évben, és ugyanennyien terveznek lakásfelújítást a következő egy évben is – derül ki az MKOR Consulting piackutató cég felméréséből.

Tapasztalatok szerint a koronavírus-járvány miatti lezárások ideje alatt megnőtt az otthon elvégzett kisebb javítások aránya. Leggyakrabban kifestették lakásukat vagy megváltoztatták a berendezését, korszerűsítették az elektromos vezetéket és a világítási rendszert, vagy felújították a fürdőszobát, konyhát és a hálószobát. A megkérdezettek az elmúlt évben átlag 6825 lejt szántak erre a célra. A következő időszakban viszont körültekintőbben terveznek ilyen munkálatokat, mivel jelentősen drágulnak az építőanyagok.

A piackutató cég elemzése szerint a lakásfelújítást tervező hazai lakosság 59 százaléka elsősorban családtagoktól és barátoktól kér segítségért, és az érintettek alig 35 százaléka bíz meg szakembereket ilyen munkálatokkal. A kivitelezőket elsősorban az ismerősök ajánlásai alapján választják ki, míg a fiatalabbak online fórumokon keresnek szakembereket.

A pandémia miatti lezárások idején olyan anyagok eladása pörgött fel, melyekkel az emberek önállóan is tudták javítgatni lakásukat és kertjüket, így több festéket, lazúrt, faápolót, parkettát és kerítéselemet vásároltak – mutatott rá Boér Lehel. A Depo barkácsáruház tulajdonosa megjegyezte, az építőanyagok ára 2020 tavasza óta átlag 50–60 százalékkal emelkedett az energiaválság és a háború miatt. Félő, hogy árak már nem csökkennek vissza a két évvel ezelőtti szintre, így reménytelen arra várni, hogy valamikor olcsóbbak lesznek az anyagok, állapította meg Boér, hozzátéve, ha ki szeretné meszelni a konyhát és a kamarát, jobb, ha most teszi, mert később lehet, már csak egyikre lesz elég ugyanaz a pénz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.