Felhívás!

Negyedére csappant forgalom

Negyedére csappant forgalom Gazdaság

A járvány miatt elrendelt szükségállapot egyik vesztes ágazata a személyszállítás, hiszen az elmúlt két hónapban negyedére csökkent a sepsiszentgyörgyi taxisok forgalma. Míg korábban egy nyolcórás műszak alatt átlag 400 rendelés érkezett, a szükségállapot alatt ez 100-ra csökkent, számolt be lapunknak Győr Árpád. A Sugás Taxiegyesület elnöke szerint ebben az időszakban megszüntették az éjszakai ügyeletet, és hajnaltól késő estig fuvaroznak.

Tapasztalatok szerint általában korán reggel hívnak taxit a munkába igyekvők, esetenként nagyobb bevásárlásoknál vagy gyógyszer bevásárlásához igénylik a taxis fuvart. Lecsökkent a Sepsiszentgyörgyről a környező falvakba megtett utak száma is, bár a vidékiek még mindig hívnak taxit, hiszen ezekben az időkben autóstoppal bejutni a városba vagy onnan hazatérni szinte lehetetlen.

A sepsiszentgyörgyi taxisokat eddig elkerülte a betegség, hiszen az önkormányzat által taxisofőrökön elvégzett 132 gyorsteszt mindegyike negatív lett. Győr Árpád szerint megtesznek minden szükséges óvintézkedést, védőmaszkot és kesztyűt viselnek, az autókban van kézfertőtlenítő. Az utasokat a hátsó ülésen fuvarozzák és az autók egy részébe plexi elválasztó falat szereltek. A taxis egyesület vezetője szerint az elválasztó fal szerelése nem tiltott, de nem is engedélyezett. A plexi elválasztó megvéd a fertőzés veszélyétől, ám az utas jobban ki van téve a sérülés veszélyének, hiszen balesetkor beleütheti fejét az elválasztófalba.

Győr Árpád abban bízik, hogy péntektől, a korlátozások lazítása után valamelyest helyreáll a taxis forgalom is, bár szerinte még évekbe is telhet, míg az visszaáll a járvány előtti szintre. Tapasztalatok szerint megváltozott az emberek mentalitása, jobban megfontolják az utazásokat és azok formáját, ami befolyásolja a taxis szállítást. Emellett visszahúzó tényező lehet, hogy a lakosság egy részének csökkentek a jövedelmei, ezért nem mindenkinek lesz pénze taxira.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.