Felhívás!

Munkahelyteremtés a cél

Munkahelyteremtés a cél Gazdaság

A szociális segély odaítélésének szigorításával, illetve a munkaadók támogatásával próbálják bevonni a munkaerő piacra a sérülékeny társadalmi csoportokat. Két olyan intézkedést is hozott a kormány, amely nem a munkanélküliséget, hanem a munkahelyteremtést támogatja.

 

A napokban fogadták el a kormányrendeletet, amely az eddigi 900 lejről 2250 lejre emeli annak a támogatásnak az összegét, amelyet a munkaadók igényelhetnek, ha például munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmaznak. A másik rendelkezés a szociális segélyből élőket érinti, hiszen 12 hónapig megvonják tőlük a támogatást, ha visszautasítják a felajánlott munkalehetőséget, vagy nem vesznek részt a munkaerő-ügynökség képzésein.

 

Felpörgetheti a munkaerő piacot az új támogatás

Azok a munkaadók, akik teljes munkaidővel, meghatározatlan időtartamra alkalmaznak frissen elvégzett fiatalt, 12 hónapon keresztül havi 2250 lejes támogatásban részesülnek minden egyes frissen végzett után. Akik meghatározatlan időtartamra, teljes állásban alkalmaznak tanulmányaikat befejező, fogyatékkal élőket, 18 hónapig havi 2250 lejes támogatásban részesülnek. Egy évig megkaphatják a havi 2250 lejes támogatást azok a munkaadók is, akik 45 év fölötti munkanélkülieket, hosszú ideje munkanélküli személyeket, vagy olyan fiatalokat alkalmaznak, akiknek soha nem volt munkahelyük. A támogatást azok a munkáltatók is megkapják, akik gyermeküket egyedül nevelő munkanélkülieket alkalmaznak. A felsorolt esetekben a támogatás feltétele, hogy a munkáltató legalább 18 hónapon keresztül fenntartsa az alkalmazott munkaviszonyát. A támogatást lehívhatják viszont azok is, akik teljes munkaidővel alkalmaznak 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló munkanélkülieket vagy inasi, illetve gyakornoki szerződést kötnek, de ez esetben nem kötelező 18 hónapig fenntartsák az illető munkaviszonyát. A kormányrendelet azonban nem vonatkozik azokra a cégekre, amelyek vakáció idejére alkalmaznak diákokat, esetükben a munkaadó továbbra is csak 250 lejes támogatást igényelhet.

 

Munkavállalásra ösztönzik a munkaképes segélyezetteket

 

Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-ügynökség vezetője szerint a felnövekvő nemzedékekre lesz nevelő hatással a szociális segély odaítélésének szigorítása, eddig ugyanis sokan megtalálták a törvényes kiskaput, hogy ne vállalják el a felkínált munkalehetőséget, de részesüljenek az állami támogatásban. A módosítás értelmében, aki visszautasítja a felajánlott munkalehetőséget, vagy nem vesz részt szakmai képzéseken, elveszíti a szociális segélyt, és csak 12 hónap után kérvényezheti azt újra.

Kelemen rámutatott, eddig is megvonták a segélyt, ha valaki visszautasított egy felkínált állást, de az illető a következő hónapban újra kérvényezhette, hogy visszavegyék a nyilvántartásba. A munkaügyi szakember szerint a 2250 lejes támogatás révén a munkaképeseknek vélhetően már nem éri meg, hogy szociális segélyből éljenek, ha jól kereshetnek, és ez felpörgetheti a foglalkoztatást. Úgy véli, a 2250 lejes bértámogatás valójában burkolt minimálbér emelésként is értelmezhető. Magyarázata szerint ugyanis nem életszerű, hogy egy addig szociális segélyből élő szakképzetlen személy az állami támogatásból 2250 lej bért kapjon, míg ugyanannál a cégnél egy szakképzett munkás 1900 lejes minimálbért keressen. Véleménye szerint a kormány ezzel az intézkedéssel veszi rá a vállalkozókat, hogy emeljék a minimálbért, hiszen ha élni akarnak az állami támogatással – márpedig ezeket a támogatásokat mindenki szereti –, akkor a többi alkalmazottnak is meg kell emelni a fizetését, hogy elérje vagy meghaladja a munkanélküli vagy szociális segélyezettként alkalmazott személy támogatott bérét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.