Felhívás!

Munkaerőhiány a farmokon

A háromszéki tejfeldolgozók az elmúlt hónapokban 10–20 banival emelték a nyers tej felvásárlási árát, ezzel megfordult a tejár mélyrepülése, de még nem kielégítő a gazdák számára, mondta lapunk érdeklődésére Ötvös Mózes.

 

A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke szerint a téli időszakban sokkal költségesebb a nyers tej előállítási ára, így a jelenlegi díjszabások nem fedezik a kiadásaikat. A feldolgozók a napi 400–500 liter tejet leadó gazdáknak 1,20–1,27 lejt, a napi 2000–3000 liter tejet termelőknek pedig 1,38–1,50 lejt fizetnek. Ötvös Mózes szerint a költségesebb téli időszakban ezt az árat további 10–20 banival kellene emelni.

A Romániai Tejipari Patronátusok Egyesületének (APRIL) elnöke, Dorin Cojocaru szerint az elmúlt esztendőben több mint 30%-kal drágult a nyers tej felvásárlási ára. Szerinte ez rendjén is van, a beszállítók joggal emelték meg az áraikat, de a gond a feldolgozóknál jelentkezik, mert az üzletláncok, a kiskereskedelem szereplői nem hajlandók elfogadni a tejtermékek árának emelését.

Ötvös Mózes úgy véli, Háromszéken nem történt ilyen mértékű növekedés, legtöbb 6 százalékkal fizetnek többet a nyers tejért. Szerinte az ágazat nehéz helyzetét jelzi, hogy folyamatosan csökken az állatállomány. A rendszerváltást követően még 105 ezer szarvasmarhát tartottak megyénkben, ez mostanra 33 ezer egyedre csökkent, ebből 23 ezer fejősállat. Ehhez hozzájárult a tej árának nem megfelelő alakulása, de az utóbbi időszakban a gazdák nem találnak munkavállalókat sem, akik a farmokon dolgozzanak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. november 1., 9:39
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Hogy nem talalnak munkast? Valaki vizsgalta igazan , hogy a talalt munkasnak mit is biztositanak ,tisztelet a kivetel,bizonyos farm tulajdonosok.Ha nem akkor ideje volna utana nezni.Azert az allati korulmnyekert nem hiszem ha olyan konnyen valalkoznanak.Ideje volna ezeket is ellenorizni.

 • User
  Dátum: 2017. november 1., 11:44
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A kezdi tej szövetkezet 85 banit ad plusz 10 bani tejtermek az még csak 95 bani hol van az a 1,20 banitol ,a gazdák hátán fizetnek egy csomo naplopot ez szép köszönjük meg Fejér képviselönek meg a többi naploponak .Ezért kell tovabbra is rajuk szavazna hisz csak havonta 13000 lej fizetése egy szenátornak ezért támogatják a gazdákat ilyen remek felvásárlási áral is 🙂