Felhívás!

Mit okoz az orosz olajembargó?

Mit okoz az orosz olajembargó? Gazdaság

Nagy kihívást jelent az európai uniós országoknak, hogy megoldást találjanak az orosz olajembargóra, vonta le a következtetést a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának kutatócsoportja által készített elemzés.

Mint ismeretes, az uniós tagállamok vezetői által elfogadott szankció csak a tankhajókon érkező nyersanyagra vonatkozik, a csővezetéken érkezőre nem, ezzel Magyarország kedvezményt kapott.

Szász Levente közgazdász, a kutatási projekt vezetője szerint az uniós megállapodást követően vizsgálták meg, miként alakult az európai országok stratégiája az orosz kőolaj importjára vonatkozóan, és jobban megmagyarázza a történéseket, ha megértjük az elmúlt húsz év folyamatait. Eszerint az elmúlt két évtizedben a legnagyobb európai importőrök növelték az orosz olajimportot és enyhe csökkenés csak az elmúlt öt évben volt tapasztalható.

Az adatok szerint Németország és Hollandia hatalmas mennyiségben importál orosz kőolajat, és az elmúlt években folyamatosan emelkedett az importjuk. Románia változó tételeket vásárolt így 1,5 millió és 4,9 millió tonna között volt az éves kőolajimport. Bár látszik egyfajta függetlenedési törekvés, de még mindig 30 százalék felett van az orosz behozatal aránya.

Ugyanakkor az uniós tagországok közül leginkább Magyarország, Bulgária és Horvátország csökkentette százalékarányosan az orosz kőolajfüggőségét, tehát az elmúlt húsz évben függetlenedési stratégiát követtek. Magyarország a korábbi 80 százalékról 40 százalékra csökkentette az orosz olajtól való függőséget, ami meghatározó irány, még akkor is ha függősége még mindig nagyobb, mint Romániáé. Jelenleg leginkább Lengyelország, Finnország, Litvánia és Szlovákia függnek az orosz kőolajimporttól.

Szász Levente szerint komoly feladat előtt állnak az uniós országok, hiszen nemcsak helyettesíteniük kell az orosz kőolajat, hanem arra logisztikát kell találni, és nem utolsó szempontként megfelelő áron kell beszerezniük az energiahordozókat. Románia e tekintetben középmezőnyben van, mert segíti, hogy van kijárata a tengerre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.