Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Mintegy 365 millió lejt szán a kormány az aszály sújtotta gazdák kártalanítására

Mintegy 365 millió lejt szán a kormány az aszály sújtotta gazdák kártalanítására Gazdaság

Összesen több mint 365 millió lejt szán a kormány az aszály sújtotta gazdák kártalanítására. Az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet.

A mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása értelmében azok jogosultak a támogatásra, akiknek a tavaly ősszel elvetett termésükben 30 és 100 százalék közötti arányban okozott kárt a szárazság. A kárbejelentések alapján mintegy 250 ezer hektáron tette tönkre az őszi vetést az aszály, és több mint 16 ezer gazda részesül kárpótlásban emiatt.

A csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet értelmében hektáronként 1500 lejes állami támogatást kapnak azok a gazdák, akiknek az aszály teljes egészében megsemmisítette az idei termését. A hektáronkénti támogatás a kár jegyzőkönyvben rögzített mértékével arányosan csökken.

A szaktárca legutóbbi, november 14-én közölt jelentése szerint Romániában összesen 1.089.272 hektáron okozott kárt az aszály. Ebben a statisztikában az őszi vetések (búza, rozs, tritikálé, árpa, zab és repce) mellett a tavaszi vetésű növények (kukorica, napraforgó, szója, takarmánynövények stb.) is szerepelnek. 

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások