Felhívás!

Mintegy 30 szolgáltató közül választhatunk

Mintegy 30 szolgáltató közül választhatunk Gazdaság

Ne legyenek tétlenek, most van erre lehetőség, így a következő időszakban alkudjanak jó árat a gázszolgáltatókkal, hívja fel a lakossági fogyasztók figyelmét Nagy Bege Zoltán. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke emlékeztetett, július 1-től liberalizálják a gázárat, vagyis megszűnik az államilag szabályozott díjszabás.

[rekalm]

Ez viszont lehetőséget nyújt arra, hogy a lakossági fogyasztók újratárgyalják szerződéseiket a szolgáltatókkal, illetve az időszak is kedvező a mostaninál jobb árszabás kialkudásához, hiszen az elmúlt 5-6 hónapban a kereslet látványos csökkenése miatt látványosan zuhant a szabadpiaci gáz ára, mutatott rá a hatóság alelnöke. Felhívta a figyelmet, hogy kötelezték a gázszolgáltatókat, a májusi-júniusi számlákhoz mellékeljenek egy értesítőt arról, hogy július 1-től milyen árat ajánlanak. Nagy Bege Zoltán szerint fontos, hogy ezeket ne dobják el a fogyasztók, hanem legyenek aktívak, kérjenek minél több szolgáltatótól árajánlatot, és válasszák a számukra legkedvezőbbet.

Az energiaár-szabályozó hatóság a www.anre.ro oldalon közzétett egy ár-összehasonlítót a gáz- és a villanyáram-energiára vonatkozóan. Oda beírhatjuk, hogy melyik településen lakunk, milyen típusú fogyasztók vagyunk, és megkapjuk az ország mintegy 30 energia-szolgáltatójának ajánlatát. Ebből érdemes 3-4-et kiválasztani, akiktől további személyre szabott ajánlatot lehet kérni, majd a legmegfelelőbbel szerződést kötni.

A villamosenergia-piacon még év végéig érvényben marad az államilag szabályozott díjszabás, ugyanis a román kormány a válsághelyzetre és a járvány miatt a lakosság csökkenő jövedelmére hivatkozva múlt héten kiadott egy sürgősségi rendeletet, amely az Európai Bizottság rendeletével ellentétben lehetővé teszi, hogy a második félévben is szabályozott áron biztosítsák a villamos energiát a lakosságnak. Nagy Bege Zoltán szerint ugyan kérdéses, hogy mi lesz erre az Európai Bizottság válasza, ám elképzelhető, hogy a július 1-től számított féléves időszakért már nem fog erélyesen fellépni a romániai gyakorlat ellen. Korábban úgy számoltak, hogy az árliberalizáció miatt az év második felében akár 4-6 százalékkal drágulhat a villany ára, ám a kereslet csökkenése miatt a nagykereskedelmi piacon visszaestek az árak, ami azt valószínűsítik, hogy a második félévben akár 1-2 százalékkal is csökkenhet a villanyszámla értéke.

Romániában öt szolgáltató látja el villanyárammal a lakosságot, de a villamos energia 70 százalékát a Nuclearelectrica és Hidroelectrica termelőktől vásárolják fel lakossági fogyasztásra; a különbözet kisebb termelőktől származik. A szakértő szerint a válság miatt 35-40 százalékkal csökkent a szénerőművek CO2 bizonylatainak ára, így csökkentek ezek termelési költségei, ami hozzájárulhat, hogy viszonylag olcsó energiát tudjanak biztosítani a lakosság számára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 20., 9:02
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Annyi hozzaszolasom lenne a temahoz hogy a szerzodesem 0.093 ron/kwh lej-en van a szamlazas pedig 0.125 kwh lejen tortenik!!!
  Mit szol ehez az ANRE ???

 • User
  Dátum: 2020. május 20., 20:15
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Uraim! 30 szolgáltató,de 1 k@wa bekötésért kihez lehet folyamodni?! A gázcső a tömbház előtt(igaz falun),de évek óta jobbról balra küldenek! Miért nem lehet átgondolni, elosztani a 30 céget az egész országra és mindenki a körzetét látná el! Régen gondom volt bementem Kézdire és megoldódott! Vagy 10 éve ismerőseim Brassót emlegetik ha ügyintézésről van szó! Jó,hogy nem Temesvárig kell menni!😆